Etno avlija: Zavjetovanje na “ludom kamenu”

Da bi se stupilo u bračne vode mladi prvo treba da stanu na ludi kamen.Jedini ludi kamen na područje TK, a možda i šire nalazi se u Mačkovcu.Tačnije u Etno avliji Mačkovac.

Tvorac ove, na daleko čuvene Etno avlije, je Refik Halilović, u nizu mnogih starih eksponata, dosjetio se i ovog čudesno ludog kamena, koji datira po narodnim predanjima 700. godine p.n.e.

Etno avlija Mačkovac, zavičajni muzej sa hiljadama eksponata, baštini tradiciju naših naroda od najstarijih vremena do danas, tako da je ovo najpoznatija od svih avlija.Refik je u svojoj avliji postavio bezbroj predmeta etno porijekla našeg naslijeđa, koje dobro govori o bogatstvu kulturno istorijske prošlosti Tuzlanskog kantona.O ludom kamenu Refik kaže:

“Ovdje kraj Etno avlije iz samog potoka”ponikla” je stijena šiljastog oblika.To je taj “ludi kamen”, ali se na njega mladi nisu mogli penjati i obaviti svoje obaveze.Zato sam ja u sastavu Etno avlije izgradio prostoriju na tom ludom kamenu, s tim da je povezan sa kopnenim dijelom.Tako sada mladi mogu komotno doći na prostor ludog kamena i dogovoriti svoj zajednički život i ovdje ga proslaviti, što se često događa.

Ovdje su česte svadbe, gdje mladi žele provesti najljepše trenutko svog života, a to upravo mogu ovdje kod nas.Tu se mladi zaklinju jedno drugome, zaruke pljušte, jer to može samo na našem -ludom kamenu”, kaže Refik Halilović.

Jedno vrijeme izolacija zbog korona virusa, kada Etno avlija nije radila, nije bilo ni posjeta “ludom kamenu”, ali sada je sve krenulo kako treba, pa se ovdje, upravo na Refkinom “ludom kamenu” stvaraju neraskidive veze među mladima.Pa neka im je sretno i nakon odlaska sa “ludog kamena”./Š.G./