Naš sugrađanin Vlatko Vego nekada je bio poznati sportista, a tih dana rado se sjeća i u poodmaklim godinama. Bio je fudbaler Slavena, rukometaš nekadašnjeg Konjuha (prije DTV Partizan), pa sportski ribolovac, ali najduže se bavio golubarstvom, sve do prošle godine.

“Iz Hercegovine sam došao u Živinice 1947.godine i stanovao sam u “Maloj Rusiji”, ustvari barakama koje su se nalazile od prilike malo bliže današnjoj benzinskoj stanici Kalesić. Učio sam zanat zajedno sa mojim drugom i zemljakom Nikolom Borom, a osim zajedničkog školovanja zajedno smo se bavili i sportom. U penziju sam ispraćen iz firme Alfe-Mi, kao vkv mašinbravar, gdje sam najviše proveo. Kao spotista volio sam nogomet i rukomet, tako da se znalo desiti da prije podne igram prvenstvenu rukometnu, a poslije podne prvenstvenu nogometnu utakmicu”, prisjeća se naš sagovornik Vlatko Vego.

Najviše priznanja Vlatko je dobio kao aktivnoi sportski ruibolovac u Mreni. Bio je prvak Bosne i Hercegovine, o čemu kaže:

“Bilo je prvenstvo ribolovaca u Bileći i ja sam tada osovojio prvo mjesto u seniorkskoj konkurenciji, ali nisam samo ja iz Mrene ponio titulu! U pionirskoj konkurenciji prvak BiH bio je Zlatko Anušić, a u omladisnkoj je pobijedio Radan Grgić. Organizatori nisu tada ni znali da Živinice postoje, pa su mene pitali kako to da nismo čuli za vaš grad, a vi pokupiste sva prva mjesta. Od tada su za nas čuli svi ribolovci u BiH. I moja kći Božana je voljela ribolov i imala je velikih uspjeha na takmičenjima, što mi je posebno drago”.

Ipak Vlatko Vego se najiše tokom dugog života bavi golubavrstvom, sve do nedavno:

“Volio sam golubove i punih 65 godina sam im posvetio svoje slobodno vrijeme. Nedavno sam imao operaciju, a i godine su se nanizae, tako da sam sad pravi umirovljenik, bez nekih hobija i aktivnosti. Imao sam i preko stotinu golubova i uvijek sam znao parove među njima. Puno sam vremena posvetio goluboarstvu, a za uspješno gajenje, razmnožavanje i očuvanje zdravlja, imao sam adekvatan prostor i pažnju prema njima. Uslovi za život golubova i bavljenje golubrstvom moraju biti savršeni, jer bez toga nema ni uspjeha.Sve golubove koje sam imao uglavnom sam razdijelio i sada često gledam prostor gdje sam ih do skoro njegovao”.

Svemu dođe kraj, ali tokom dugog života Vlatko je na najbolji način koristio svoje slobodno vrijeme. Poželimo mu još mnogo lijepih i sretnih godina u njegovim Živinicama!/Š.G./

Vaš komentar na članak: