Harmonikaši Dino i Vedad: “Iver ne pada daleko od klade”

Ona čuvena narodna izreka da”iver ne pada daleko od klade”, potvrđuje primjer mladih harmonikaša Dine i Vedada, koji su odličnom svirkom naslijedili roditelje na popularnom muzičkom instrumentu-harmonici.

Mada izuzetno mladi, sa nenavršenih 24 godine, harmonikaši Dino Dorić i Vedad Zulić najpopularniji su muzički duo u Živinicama. S obzirom da su Dino i Vedo djeca poznatih živiničkih harmonikaša, i da su dugo u „školi harmonike“ , ne čudi nikoga što su ova dva mladića pravi virtuozi.

Kao vokalno harmonikaški duo Dino i Vedo prave ugodan štim i „gužvu“ gdje god zasviraju i zapjevaju.

Otac Dine Dorića je Zuhdija, na Tuzlanskom kantonu poznati pjevač, harmonikaš i izuzetan zabavljač, a u svojim Živinicama jedan od osnivača živiničkog Kulturno- umjetničkog društva i čuvenog Čuta benda. Nakon završenih šest razreda niže muzičke škole, Dino dalje partiture i melodije uči od svoga oca, popularnog Čute, a već 12 godine je prva harmonika KUD-a Živinice.

Vedad Zulić potiče iz poznate živiničke muzičke obitelji. Njegov je otac Miradet Zulić, doktor harmonike i skupa sa mamom Dinom, profesoricom ovoga instrumenta, predavavač u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli. Vedin rahmetli amidža Midhat Zulić je također bio profesor u tuzlanskoj Srednjoj školi i bio je tvorac prvog poslijeratnog orkestra harmonika Tuzlanskog kantona, kao i čuveni i na daleko poznati „mehaničar“ ovih divnih instrumenata. Vedo je student treće godine Muzičke akademije u Kreševu, a prošlogodišnjem evropskom takmičenju zauzeo je visoko drugo mjesto.

Skupocjeni instrumenti, lijepi zvuk harmonike i glasa

Dino na Dalapi sa sedefskim tipkama i prvom vokalu u baritonu, te Vedo na skupocjenoj dugmetari talijanske proizvodnje, bek vokalu i tercama pri pjevanju, mame prisutne da im se pridruže i da uz njih zapjevaju.

Nije ni neobično kada u mjestu ili lokalu, svadbi ili nekom drugom veselju gdje nastupaju, prisutni često vele: „Genetika je čudo“, aludirajući na porijeklo ovih mladih muzičara iz Živinica./Rasim Džeko/