I gorskom oku(Paučkom jezeru) pokušavaju izbiti vid

Ekolozi “Ekovizije” nisu naučili odmarati, poslije uspješnog obilježavnja Svjetskog dana planete Zemlje, 24. aprila u JU Gimnaziji Živinice, danas (26.aprila) su boravili u dijelu Zaštićenog pejzaža Konjuh, na lokalitetu Bebrovo u blizini Muške Vode i Gorskom oku, Paučkom jezeru.Iako Zaštićeni pejzaž Konjuh prostire se na teritoriji općina Banovići, Živinice, Olovo i Kladanj, a smješten je između 44⁰22’42,2′ i 44⁰11’18,4” sjeverne geografske širine, te između 18⁰29’48,8” i 18⁰41’6,4” istočne .

Još jedan predivan proljetni dan proveden na vazdušnoj banji , za učenike bio je to doživnjaj , makar na trenutak da se izađe iz sumorne zbilje , aerozagađenje , koje je i sada prisutno , jeste da je manjeg intenziteta, ali i dalje se osjeća u zraku prljave čestice.Danas uz opuštenu atmosferu druženje mladih ekologa iz JU Gimnazije Živinice sa predstavnicima(CISP) Fara Cisp doprinijelo je da učenici pored odmora, edukaciju na terenu , upoznavanje karakteristične flore i faune dijela Zaštićenog pejzaža Konjuh, ali ekolozi nisu mogli mirno posmatrati smeće posebno u obalnom pojasu Paučkom gorskom oku, gdje su neodgovorni pojedinci , izletnici , ribari ostavili iza sebe. Ako se nastavi ovakvim intenzitetom desiće se kao i sa drugim jezerima u BiH eutrifikacija , tj. nestaće ova prirodna ljepota.

Ekolozi su to smeće deponovali u vreće , gdje će se neutralisati na gradsku deponiju. Posebno značajno je to što sada čisto “gorsko oko” Paučko jezero će dočekati malisane , njih 150 iz Tuzle i Kladnja koji će biti gosti CISP-a.U Zaštićenom pejzažu „Konjuh“ naći ćete autohtone domaće sorte, mnoštvo ljekovitog bilja i raznih šumskih voćkarica(divljih jagoda, borovnica, kupina, srijemoša, jestivih gljiva…). Ekolozi su pokazali visok nivo u determinaciji biljnih vrsta koje su neke posebne (endemične vrste ) za lokalitet gdje smo boravili , radili su fitocenološkim snimcima, fotodokumentovali su raznovrsne biljne vrste od kojih će da urade elektronski herbar.

Bilo je tu i sportskih aktivnosti gdje su u sportskom duhu na N/V 710 m na čistom zraku se natjecali u fudbalu i odbojci.Svakako sa nestrpljenjem isčekujemo još jedan izlet u Zaštićenom pejzažu „Konjuh“ u maju mjesecu kada će se okupiti puno ljubitelja prirode , gdje ćemo iskazati poštovanje prema majci prirodi./dr.sc.Sead Noćajević/