emir

Međunarodni Burch Univerzitet iz Sarajeva, po treći put od svog osnivanja, u periodu 11. i 12.april bio je domaćin takmičenja za učenike srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, “Burch 0lympiad 2014”, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja.

Pojedinci i ekipe takmičara iz 45 srednjih škola širom Bosne i Hercegovine takmičili su se u četiri oblasti: “Inžinjering”, “Web dizajn”, “Okoliš” i “Imam ideju”. Burch Univerzitet je kao i svi prethodnih godina, obezbjedio vrijedne novčane nagrade i stipendije za studij na Burch Univerzitetu za učenike, nagrade za mentore, popuste na školarine za studij na Burch Univerzitetu, a svi sudionici su dobili potvrdu o sudjelovanju. Kao posebna kategorija podjeljene su nagrade i za nastavnike koji su sudjelovali kao mentori tijekom svi prethodnih godina, kada je održana Burch Olimpijada. Na ovogodišnju Burch Olimpijadu pristiglo je čak 180 projekata, od čega su 103 ocijenjena kao najkvalitetnija i izabrana za prezentaciju na Olimpijadi.

Prvo mjesto u oblasti “Web dizajn” osvojili su Emir Memišević i Emir Terzić, programeri iz Živinica i Tuzle koji su pod mentorstvom profesora Bojić Dejana predstavili svoj projekat i Elektrotehničku školu Tuzla u najboljem svjetlu. Oni su razvili aplikaciju odnosno igricu pod nazivom ‘Gradovi i Sela Online’ koju uskoro planiraju da plasiraju na internet tržište.

I prethodno smo pisali o Memiševiću kada je prije dvije godine osvojio treće mjesto na  FIT Coding Challenge, u organizaciji Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić. Informatička tehnologija je budućnost a ova takmičenja pored toga što afirmiraju nastojanja mladih ljudi da postanu stručnjaci u tom polju, pruža im i priliku da dobiju validaciju svojih izuma i omoguće im postavljanje na tržište.

Na slici: Pobjednici Memišević i Terzić sa medaljama

Vaš komentar na članak: