JU Dječije obdanište: Ljetopis upamtio mnoge značajne događaje

U vrijeme kada obilježavamo i slavimo Dan državnosti Bosne i Hercegovine podsjećamo se i na razvoj pojedinih firmi i ustanova, pa ćemo tako ovom prilikom predstaviti ustanovu naših najmlađih žitelja, koja je osnovana i počela sa radom 1963.godine.

Te, prve godine u JU Dječije obdanište Živinice upisano je petnaestero djece, da bi u istoj godini bile formirane dvije grupe sa 21-im djetetom. Sve to pronašla je direktorica Sabina Andalić, kojoj je ova ustanova odavno postala drugi dom, jer je kao mlađana djevojčica dolazila u obdanište 1971.godine, ostala punih 6 godina i još produženi boravak kada je pošla u školu.

“Imamo Ljetopis naše ustanove tako da postoje svi važni podaci od prvog dana do danas, kada našu ustanovu pohađa 221 dijete i svrstani su u 8 odgojnih grupa i jedna grupa produženi boravak za školsku djecu. Bitno je još istaći da je prva odgajateljica bila učiteljica Petra Kljajić, zatim Marica Moker njegovateljica, dok je u kuhinji radila Olga Jurić”, kaže nam direktorica Sabina Andelić.

Značajno za Dječije obdanište bila je i 1980.godina, kada je za Dan općine Živinice, 4.oktobar, otvoren novi dio ove ustanove, zbog stalnog povećanja broja djece, što je i u ono vrijeme bilo važno za roditelje kada su na poslu da imaju gdje ostaviti svoje mališane. Zanimljivo je pomenuti da je 1982.godine Dječije obdanište pohađalo 228 djece, uzrasta do 7 godina i da se nije moglo udovoljiti potrebama svih koji su željeli.Zbog naraslih potreba hodnik je pretvoren u trpezariju, te su sva djeca jela u isto vrijeme.

Direktorica Sabina Andalić “vadi” iz ljetopisa još zanimljivih podataka:

“Naša ustanova je 3.10.1987.godine dobila ime Lucija Herljević i tom prilikom je otkrivena spomen bista ispred zgrade obdaništa.Lucija je bila majka 12-toro djece, 11 sinova i jedna kći. Bila je iz siromašne porodice u Sinju, ali je tragično nastradala u logoru Jasenovac od ondašnjeg zloglasnog režima.Majka je narodnih heroja Franje i Albina. Suprug joj je bio drvosječa, te je preselio u Teslić, a potom 1912.godine u Tuzlu i zapošljava se u Kroaciju, sadašnji Konjuh.Prilikom otkrivanja biste pred Dan općine, te 1987.godine, bili su na svečanosti i Lucijini sinovi- Franjo i Nikola. Bista je umjetnički rad vajara Pere Jelisića iz Zagreba. Ovih dana ponovo smo postavili bistu Lucije Herljević ispred zgrade naše JU Dječije obdanište”.

I tako, kako koja školska godina, u Ljetopisu JU Dječije obdanište unose se novi podaci, a s obzirom na narasle potrebe sigurno je da će uskoro trebati više prostora za polazneke ove javne ustanove, koja će naredne pedagoške godine obilježiti 55 godina postojanja i uspješnog rada./Š.G./

Na slici: Direktorica Sabina sa Ljetopisom ustanove i snimci sa svečanosti iz 1987.godine