JU Gimnazija: Obilježili Dan broja Pi(π)

 

Danas se širom svijeta obilježava Dan broja pi (π), pa je tako bilo i u I-4 razredu JU Gimnazija Živinice. Bez ulaženja u dubinu, π bi se najkraće moglo definirati kao transcendentan realni broj, zadan kao omjer opsega i dijametra bilo koje kružnice, čija je približna vrijednost 3,14159.

Za obilježavanje ovog broja današnji je dan odabran zbog najčešće korištene približne vrijednosti 3,14 te anglosaksonskog formata pisanja datuma prema kojemu se prvo bilježi mjesec, a zatim dan u mjesecu pa 14. mart izgleda kao 3/14.

Profesor matematike Halid Puzić objašnjava nam kako je prvi čovjek koji je odlučio proslaviti Dan broja π bio fizičar Larry Shaw. Godine 1988. u društvu nekolicine kolega promarširao je kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu. Pritom su jeli ukusne voćne torte, a koju godinu kasnije prešli su i na pizze – jedino je bitno bilo da su servirane porcije kružnog oblika.

“Tako smo i mi danas konzumirali piće i torte kružnog oblika, tako da smo i na taj način dali svoj doprinos obilježavanju Dana broja Pi(π), što će, nadam se, učenicima biti na zadovoljstvo i bolje pamćenje i savlađivanje gradiva iz matematike. Ovo je prvi puta da u Gimnaziji obilježavamo Dan broja Pi (π)”.

S obzirom da je na današnji dan rođen i slavni fizičar i nobelovac Albert Einstein, nerijetko se i njega uključuje u proslavu.

Obilježavanje Dana Pi(π) bila je prilika da se najboljim matematičarima na školskom takmičenju iz I-4 uruče diplome. Tako je za osvojeno prvo mjesto iz matematike diplomom nagrađen učenik Adel Hokulić, a za osvojeno 2.mjesto diplomu je dobio Semir Brkić. Nagrade je uručio profesor Halid Puzić.