Kaja i Božo Brakić iz Gornjih Živinica večeras su proslavili 50 godina zajedničkog života, pa su osim najbližih, na proslavi bili brojni susjedi i prijatelji. Božo je svoju životnu saputnicu Kaju pronašao u obližnjem Lugu na jednom sijelu i to 1967.godine, kada je u tom kraju bilo puno djevojaka za izabrati.

„Svidjeli smo se jedno drugome, ljubav je sjevnula oborstrano, tako da nije trebalo dugo čekati na potpise kod matičara“, slažu se oba supružnika.

Tokom svoje bračne zajednice Kaja i Božo su dobili sina Ivu i kćerku Veru, te četvoro unučadi:Francisku, Vinka, Luciju i Lovru. Kći Vera živi u Austriji, a Ivo je u susjednoj Hrvatskoj poznati poduzetnik u Karlovcu, vlasnik uspješne obiteljske firme.

Od samog početka u bračnoj zajednici Bože i Kaje znala se podjela rada, kome su kućni, a kome vanjski poslovi. Božo je završio za elektro mehaničara i cio radni vijek proveo je u RMU Banovići i Elektro-remontu Banovići, sa mnogo terenskih zadataka.

Božo hvali suprugu i obrnuto, izveli su djecu na put, izgradili vlastiti dom, a kada su potpisali zjednicu nisu ništa imali. Sloga i ljubav mogu sve, a to se najbolje vidi iz priče o pola stoljeća braka Kaje i Bože.

Osim radnih aktivnosti, Božo je bio sportista, a danas autor nekoliko knjiga, o čemu kaže:

„Sportom sam se počeo baviti u Slavenu, u junioraima, na mjestu lijevog beka, krila i halfa. Pošto se 1961.godine osnovao NK Mladost u Gornjim Živinicama prešao sam u svoje mjesto pošto mi se kuća graniči sa igralištem na Rasadinama.Ekipi je falio golman i ja sam se odlučio stati među stative. Sa svojim velikim prijateljem Alijom Šišićem izdao sam knjigu „70 godina živiničkog fudbala“. Potom sam izdao knjigu „1026 metara puta u mom kraju“ i „ Priče o starim vremenima“, kaže nam Božo.

Večeras je bilo veselo na proslavi zlatnog jubileja. Sviralo se u duhu tradicije izvornog melosa ovog kraja, te uz pjesmu i igru veče brzo prođe. Unuka Lucija usrećila je djeda i baku, pa nam je rekla kako rado dolazi iz Austrije u kraj svojih predaka:

„Lijepo je doći u svoj kraj, svoje Živinice. Ove godine zbog jubileja to nam je bilo veoma važno! U znak zahvalnosti prema svojim roditeljima sin Ivo je na inicijativu supruge Vesne organizovao proslavu zlatnog jubileja-50 godina zajedničkog života, pa nam je ova proslava mnogo značila, da se na jednom mjestu nađu porodica i prijatelji . Dragi naš djede i bako, od srca vam želimo da nam dugo dugo poživite.To vam žele vaša djeca i unučad“.

Takođe, čestitkama se pridružuje i ekipa našeg portala, sa željom za nastavak lijepog i skladnog života, kao što je to bio i do sada!/Š.G./

Na slici: Torta zasladila zlatni jubilej porodice Brakić

Vaš komentar na članak: