Kako je Fadila postala medijska zvijezda u 83-ćoj godini života

Fadila Ikanović (83) iz Živinica prva je žena sa područja svoje općine koja je, sada već daleke 1966.godine, prije 52 godine, položila vozački ispit. Ujedno je i jedina koja se tih godina natjecala na brojnim reli trkama u bivšoj Jugoslaviji. Zbog ovih informacija, Fadila je iznenada u Bosni i Hercegovini postala centralna medijska ličnost.

Radila da bi imala više

Fadila je veoma aktivna i razumna žena od 83 godine, a izuzev bronhitisa, kojeg je dobila kao posljedicu dugotrajnog konzumiranja cigareta, a koje liječi pumpicama Ventolina, dobrog je zdravstvenog stanja. Udala se 1954.godine, ćerku Mirzetu rodila 58., a sina Mirzeta- Bracu 1960. godine.

Kaže da je cijeli život radila da bi uopšte imala ili da bi imala više.

Ponosna na prezime i porijeko

-Te godine kada sam se udala trebale su mi pare, pa sam počela da radim sa krečenjem i molerajom. Mislim da nema zgrade u Živinicama ili Tuzli gdje nisam radila. Od jednog majstora sam naučila gdje nabaviti mašine za siječenje pločica i zanat keramičarstva, pa sam uskoro ja u svim kupatilima i kuhinjama u Živinicama lijepila pločice- kaže nam Fadila Ikanović.

Kaže da se sretno razvela 1985. godine, a primjetno je da je ponosna na svoju djevojačku lozu prezimena Tabučić. Prvo, za svoje zanimanje iz ljubavi i hobija, koje je postalo biznis, naslijedila je od strajeg brata. Drugo, dok nas je vozila kroz Živinice po Mirzetu kako bih obje fotografisao, Fadila je ponosno pokazala kuće svojih amidža i amidžića u nedašnjoj jedinoj živiničkoj ulici, Druge krajiške brigade.

Prevozila mrtvace

-Najstariji brat Raif Tabučić je imao tada u Živinicama poznatu automehaničarsku radnju, gdje sam učila tu školu i taj posao. Od novca zarađenog popravkom četverotočkaša, prvo sam kupila kuću, a 65. sam kupila zastavu 750, popularnog fiću. Dvije godine kasnije nakon toga za zamjenu za fiću uz doplatu sam uzela kombi teretno vozilo DKV. U njemu sam prevozila krave, ovce, ljude, daske,što je bilo puno isplativo, a tada nisu postojala pogrebna društva, mrtvace. Mene nije bilo strah, ali djecu jeste, pa sam ga ubrzo prodala ili zamijenila za drugo auto – veli nam Fadila Ikanović, pa kaže da je u životu promjenila puno auta, ali da je ponosna što je djecu svake godine vodila na more.

Živjela od hobija

Fikreta u Živinicama živi sa kćerkom Mirzetom. Ni jedna nemaju penzije i žive od kirija. Sin Braco živi i radi u Njemačkoj. Za sebe kaže da su joj aumobili bili ljubav, želja i hobi i da je živjela od toga.

Također govori da je tokom cijelog života puno radila. Rad, kako kaže, održava čovjeka. Veli nema sela oko Živinica gdje nije izgradila kuću i iz kojeg nije vozila nekoga do doktora. Ponosna je na terasu na ulazu u svoju kuću, koju je sama uradila prije desetak godina, a kaže da u slobodno vrijeme na cirkularu i od lamperije pravi kućice za pticice ili pse i poklanja komšijama i prijateljima./R.Džeko/