grab

Danas oko 16 sati ulicama Živinica prošle su maškare ili poklade, vozeći se pomalo neobičnim prevoznim sredstvima. To su stari tradicionalni običaji kod  Hrvata, koji organizuju karnevale sve do  Čiste srijede ili Pepelnice. U to vrijeme svatko ima priliku postati netko drugi, nešto drugo – ratnik, princeza, opasni tigar ili neka druga neobična pojava, što se dali jasno vidjeti na maskiranim osobama.

Grupe maskiranih osoba putovale su konjskom zapregom i još dva motokultivatora! Krenuli su od Gornjih Živinica, kroz Petroviće, Atlić Mahalu, Tadiće, Grabik, Lug i ulicma Živinica, te kroz Sjever. Imali su nekoliko pauza, kada su zaustavljani da se počaste, da zapjevaju i zaigraju.

Svako se pripremio kako je znao i umio, pa osim tradicionalne nardone nošnje svi su imali još po neki rekvizit na glavi, kako bi prikrili identitet.U narodu su neki načini maskiranja prerasli u tradiciju. To su preodijevanje muškaraca u žene i obrnuto, a i danas je bilo takvih slučajeva. Prema riječima naših sagovornika bitno je istaći da je prvobitno značenje karnevalskih tradicija zaštitno – zastrašivanje demona, zlih sila, duhova kako bi ih se udaljilo od ljudi, stoke, stanova itd.

Današnje maškare dobro su prihvaćene i od prolaznika, koji su iznenađeni gledali manifestaciju tradicionalnih običaja svojih sugrađana Hrvata, pa su se mnogi snimali za uspomenu na ovaj neobičan i lijep događaj./Š.Gadžo/

Na slici:Popularni Jure Babić kraj”volana” moto kultivatora

 

Vaš komentar na članak: