Svjedoci smo velikih poplava usljed kišnih padavina i teškoća koje proizilaze kao posljedica prirodne katastrofe. osim što se nanose velike štete poljeprivrednim usjevima i komunikacijama, svjedoci smo masovnih poplava kuća i gospodarskih objekata.

Međutim, kiše ne ostavljaju velike posljedice samo na zemlji, već i stambenim zgradama na posljednjim etažama-spratovima. Usljed velikih kiša tokom maja i avgusta, na mnogim stanovima posljednjih spratova stambenih objekata, gdje su ravni krovovi, došlo je do probijanja plafona, te su stanovi prokisli, što takođe dovodi do velikih šteta.

Te kvarove na krovovima trebalo bi da otklone preduzeća koja su preuzela obavezu održavanja zajedničkih dijelova stambenih objekata. Jedna od njih je i Viva-San, ali ovdje ističu da je to nemoguće usljed loše naplativosti obaveza stanara:

“Mi bi rado popravili krovove da ne kisne stanarima, ali je loša naplativost. U pojedinim zgardama smo dali veliki broj stanara na sud, tužili ih, imamo valjane presude, ali opet se ništa ne naplati, pa i sudski troškovi padaju na teret onih stanara koji uredno plaćaju”, pravda se direktor Viva-San Marko Kovčalija.

Predsjednik stanara upravitelja jedne od zgrada u centru grada Avdo Goletić je nemoćan da pokrene građane u svom ulazu da plaćaju održavanje zajedničkih dijelova zgrada:

“Pokušavali smo više puta održati sastanak i dogovoriti se! Ipak je naša obaveza da svi plaćamo mjesečnu “kiriju” koja se se kreće oko 15 Km. Trenutno, ne samo da imamo probleme sa posljdnjkim spratovima koji prokišnjavaju, nego nam se loše održavaju i ostali dijelovi zgrada, kao što je sam ulaz i hodnici, koji se godinama nisu okrečili. Koristim i ovu priliku da pozovem neplatiše da ispune svoje obaveze, kako bi nam svima u zgradi bilo bolje i zdravije, pošto je i higijena na nižem nivou”.

Nedavno je pokrenuta aktivnost oko utopljavanja zgrada, na taj način što bi se i fasade uljepšale, tako da bi centralni dio grada, posebno ovaj kod Spomen obilježja palim brocima, znatno ljepše izgledao, ali stanari ističu da je to nemogue dok se ne riješi problem prokišnjavanja krovova!/Š.G./

Vaš komentar na članak: