Koliko će još u našem gradu biti zagušljivo tokom sezona grijanja ne zna se, ali inicijativa da se to riješi ne manjka. Nastojanja da se pitanje grijanja riješi poput Tuzle i Lukavca iz Termoelektrane Tuzla nisu, bar do sada, urodila plodom, ali saznanjem da se u susjednim Banovićima priprema gradnja termoenergetskog objekta, koji pruža priliku da se toplovod dovede iz tog grada.

O tome su predstvanci RMU Banovići više puta pregovarali sa živiničkim zvaničnicima. Rukovodilac na projektu gradnje Termolelktrane Banovići Avdija Mumić o tome je rekao:

“Mi smo i ranije pregovarali o ovoj inicijativi da toplovod u Živinice dovedemo do Križaljke. I to nudimo besplatno. Termoelktrana u Banovićima planira se pustiti u pogon 2019.godine i do tada bi mogli uraditi sve pripreme da Živinice i okolinu očistimo od smoga, a građanima pružimo kvalitetno grijanje kuća, stanova i poslovnih prostora. Mi smo u završnoj fazi pripreme tenderske dokumentacije i potrebno nam je čvrsto obećanje da Živinice prihvataju našu inicijativu, tako da znamo da li da instaliramo kotao kapacitete od 25 ili 40 megavata. Jedini naš uslov, uz besplatan toplovod, jeste da potrošači ugrade kalorimetre i plaćaju grijanje prema ostvarenoj potrošnji toplotne energije”, kaže Mumić.

Tendersku dokumentaciju će u Banovićima dovršiti najdalje do kraja idućeg mjeseca, a saznajemo da je Vlada FBiH donijela odluku o bankovskim garancijama, kao i za VII blok TE Tuzla.

O gradnji toplovoda za Živinice i konačno rješenje problema zagrijavanja grada općinski načelnik Asim Aljić kaže:

„Jedno je sigurno, a to je da se sa rješenjem problema grijanja mnogo kasni i da su Živinice odavno trebale to riješiti. Naš je prioritet da pitanje grijanja u gradu riješimo u saradni sa Termoelektranom Tuzla i o tome se odavno vode pregovori! Termoelektrana u Banovićima je još u povoju, te zato nastojim postići što povoljnije rješenje za naš grad i to što prije, tako da nećemo moći čekati gradnju Termoelektrane u Banovićima“.

Bilo odakle da dođe toplovod u Živinice, ono što je za građane najvažnije jeste da se problem grijanja riješi. Do sada je praksa pokazala da se problemi vodosnabdijevanja i grijanja najviše pominju u predizbornim kampanjama, a poslije se o tome sve manje misli. Ovoga puta o tome se priča poslije izbora, pa bi to mogao biti dobar znak da će grijanje konačno stići i u Živinice, kao bi se riješili velikog broja mini kotlana i zagušljivog zraka tokom zimskog perioda!/Š.G./

Vaš komentar na članak: