Lovačko društvo Toplica Živinice osnovano je 1956. godine, a osnovalo ga je 30 članova sa područja Općine Živinice. Danas ovo društvo broji ukupno 393 člana, od čega je 48 počasnih. Lovačko društvo Toplica bavi se uzgojem i zaštitom divljači i trenutno je sezona lovostaja.

Svake godine vrši se rasijavanje parcela “Vodice” kukuruzom i pšenicom, a planom gazdovanja planirano je korištenje divljači za lovnu sezonu 2016/2017. godinu. Trenutne aktivnosti članova Lovačkog društva Toplica Živinice jesu nabavka fazanske divljači (matično jato), a u junu mjesecu planirana je nabavka fazanskih pilića i ujedno se vrši čišćenje terena od predatora, kako bi se ugrožena vrsta životinja što duže sačuvala. Lovište sadrži visoke i niske divljači. Od visokih divljači najzastupljenije su srneće, zečije i divlje svinje, a od niske divljači su fazani.

Na jezeru Modrac love se patke prepelice. Lovna sezona je počela 1.oktobra, kada se istovremeno lovi i visoka i niska divljač. Stručni saradnik u LD Toplica Refik Hodžić i sekretar Aljo Delić upoznali su studente o aktivnostima koje se vode u ovoj uspješnoj organizaciji. Studenti su poslije izlaganja bili konstruktivni i kroz interaktivni način došli su do informacije koja im je upotpunila saznanja.Na većinu postavljenih pitanja bili su adekvatni i konstruktivni odgovori./S.Noćajević/

Vaš komentar na članak: