Mevlida i Nihad Kamberović: Svestrana pomoć iz Njemačke

Kada su se prije 50 godina obreli u Njemačkoj bračni par Mevlida i Nihad Kamberović nisu ni slutili da će se dobar dio tog polustoljetnog prioda baviti humanitarnim radom.Naravno, sve se preokrenulo krajem 1992.godine, po izbijanju rata na ovim našim prostorima.

“Počeli smo saradnju sa humanitarcima Interhelpa, uz čiju pomoć smo dovezli značajne količine pomoći u naš zavičaj. Prije toga smo učestvovali u sufinasiranju jednog sanitete za potrebe Doma zdravlja u Živinicama, pri čemu smo imali značajnu pomoć od Konzulata BiH u Minhenu. Posebno želimo istaći uspješnu saradnju sa poznatim humanitarnim radnikom grada Incela Rudolfom Heitauerom i ta saradnja traje do dana današnjeg.Da mi je rođeni otac ne bi bilo bolje”, priča nam Nihadova supruga Mevlida.

Sve aktivnosti humnitarnih organizacija plasiraju se u medije, a Rudolf Heitauer na kraju svake godine izdaje bileten u kojem piše o svim vrstama te pomoći. Tako je jedan tekst posvetio našem sugrađaninu Senadu Mujezinoviću, koji je bio veliki saradnjik u hnumanitarnim aktivnostima, a umro je 1.07.2014.godine.

“Nevejrovatan je elan s kojim gospodin Rudolf i njegovi saradnici u katoličkom udruženju u Incelu rade da bi pomogli Živinicama i građanima BiH.Značajno je istaći da i danas, više od 20 godina kako je stao rat, Rudolf i dalje vodi aktivnosti i svake godine tokom decembra u Živinice dolazi pomoć, pa je tako i nedavno bilo.Uz pomoć tamošnje crkve i poduzetnika prikupi se značajna pomoć. Ovdje je potrebno istaći da se ta pomoć sastoji iz paketa prehrambenih proizvoda u visini od 30 KM. Osobe u stanju socijalne potrebe dobiju bon na kojem piše koliki je iznos u pitanju, a pripremljeni paketi su izdavani u marketu Trumić doo.Tako su u Odorovićima pomoć prilmili prognanici, njih 13 porodica sa devetoro djece, a uz to dobili su i određenu novčanu pomoć.Nadalje ističem da je pomoć stigla i do naših vatrogasaca, te mjesnih zajednica Šerići i Rudar, kao i invalidnih osoba”, kaže nam Nihad Kamberović.

U pomoć uključene i Rozenhajmske novine

Teško je nabrojati sve ono što je Rudolf sa svojim saradnicima uradio za naš kraj, a pomenimo samo dovršetak tri kuće u Bašigovcima, te nabavku dijela namještaja za jednu obitelj u Gornjim Živinicama. Znalo je tokom jedne godine doći pomoć teška i do 87 tona. Ono što je važno za istaći da pomoć njemačkih humanitaraca ima dvostruku vrijednost, a to je da prikupljenim novcem ne kupuju namirnice u svojoj zemlji, već ovdje kod nas, kako bi naši trgovački marketi zaradili od prodaje svojih roba.Rozenhajmeske novine su takođe bile uključene u prikupljanje humanitarne pomoći za BiH i Rumuniju, pod nazivom “Winter Hilfe”, tako da je za BiH odvojena suma od oko 250 hiljada KM.

Nihad Kamberović nam priča i o dočeku i pomoći koju su pružili Karate reprezentaciji BiH 1995.godine, koja je nastupala na takmičenju u toj zemlji:

“Osim pomoći sportskim klubovima u gradu, dobro smo se pripremili da dočekamo našu karate reprezentaciju. I tu nam je u pomoć pristigao Konzulat BiH u Minhenu, tako da smo ih komplet obukli u sportsku opremu.Kuriozitet predstavlja doček naših karatista na stanici, kada je među našom”delegacijom” za doček bio suprugin bratić Armin Mujezinović, kojemu smo obukli karate odijelo.Ovaj, tada trogodišnjak, je oduševio vođstvo i sportiste naše karate reprezentacije”, priosjeća se Nihad Kamberović.

Tako to rade naši Kamberovići uz pomoć dobrih ljudi u Njemačkoj, čija će pomoć i dalje stizati u naše krajeve, kako bi u ovim teškim vremenima pomogli ljudima u stanju socijlne potrebe./Š.G./