solar

Učenici Mješovite srednje škole Živinice sa puna uspjeha učestvuju na raznim takmičenjima, pa je tako bilo i proteklog vikenda na Prvom festivalu obnovljivih izvora energije srednjih škola BiH. Učenici su predstavili tri projekta: 1.Trocker-solrni suncokret u izradi učenika Murisa Brčaninovića i Hamida Smajić, uz mentorstvo prof. Izeta Jagodića, 2.Inteligentna led ulična svjetiljka-rad učenika Nermina Jašarevića i Osmana Hodžića-mentor prof Izet Jagodić i 3. Led luster sa daljinskim upravljanjem-rad učenika Imršira Hodžića i mentorstvo prof. Osmana Jahića.

Za 1.rad Trocker, tj solarni suncokret, učenici su osvojili visoko 3.mjesto, o čemu prof.Izet Jagodić kaže:

“Riječ je o aktuelnoj vrsti energije i u svijetu se vodi borba za svaki kilovat, tako da su i solarni paneli od koristi. Mi smo uradili solarni suncokret, čiji je zadatak praćenje kretanja sunca od jutra do mraka i po godišnjim dobima zbog većeg stepena iskorištenja sunčeve svjetlosti u toku dana”.

Učenici Elektro tehničke škole Muris Brčaninović i Hamid Smajić su zadovoljni postignutim uspjehom:

“Profesor nas je privukao da se bavim ovom vrstom proizvodnje energije i to nam je glavna preokupacija, pa je utoliko naše zadovoljstvo veće. Festival je bio dobro organizovan, imalo smo šta vidjeti, ali i pokazati, a o tome najbolje svjedoči nagrada”, rekao je Brčaninović.

Hamid Smajić je objasnio princip rada solarnog suncokreta, do kojeg su došli uz minimalna ulaganja do 100 KM, dok za slične projekte drugi potroše od jedne do dvije hiljade KM. Sami se snalaze za dijelove, često i polovne, samo da bi pokazali svoje znanje i maštu, koja im je donijela veliki uspjeh.

Direktor škole Ramiz Glavić nije krio zadovoljstvo i ponosan je na uspjeh svojih učenika i njihovih mentora:

“Naša škola je učesnik svih takmičenja koje organizuje Pedagoški zavod TK i drago nam je da smo na Prvom festivali BiH postigli fantastičan rezultat. Preostaje mi da im čestitam na ovom velikom uspjehu, a ostlim učenicima koji će u narednom periodu predsatvljati našu školu na takmičenjima takođe želim puno uspjeh”./Š.G./

Vaš komentar na članak: