Produkcija balkanske turneje Ace Lukasa biće do sada tehnički najzahtjevniji poduhvat svih vremena kada su koncerti regionalnih izvođača u pitanju. Produkciju ove turneje potpisuje kompanija Skymusic iz Beograda, koja je do sada uvijek pomjerala granice, te su visoko podigli očekivanja publike kada je tehnološki aspekt koncerata u pitanju.

-Uvijek smo se trudili da svaki koncert kako kreativno tako i tehnički nadmaši prethodni, poput Bijelog Dugmeta, Željka Joksimovića, Lepe Brene, Željka Samardžića, Dragane Mirković, Zorice Brunclik, itd. Mnogi koncerti su osvojili internacionalne nagrade za dizajn svjetla. Posljednja nagrada koju smo dobili u Frankfurtu je upravo bila za koncert Bijelog Dugmeta i vrlo smo ponosni na taj projekat – rekao nam je Milenko Škarić osnivač i direktor Skymusica.

Pitali smo g-dina Škarića po čemu se to ova regionalna turneja izdvaja od koncerata koje su do sada radili:

-Koncertna produkcija Ace Lukasa i Folk house banda biće zaista potpuno drugačija od drugih, prije svega jer smo mi organizatori cijele turneje. Kada se produkcija projektuje za više koncerata, moguće je prije svega budžetirati a i osmisliti stvari koje se za jedan koncert teško mogu postići. Konkretno na primjer, cijeli bend će započeti koncert pozicioniran na visokim kulama od 6-8 metara, iznad zemlje koje su u potpunosti sastavljene od ekrana visoke rezolucije koji će emitovati virtuelnu stvarnost oko njih. Iznad kula na kojima muzičari stoje nalaziće se istovjetne kule te će svako od njih biti smješten u međuprostor između praktično “presječenog” solitera od ekrana. Šta će se dalje dešavati sa tako kompleksnom scenografijom ostavljamo gledaocima da zamisle i uživaju.

Pored najsavremenijih svjetlosnih i vizulenih efekata, na koncertima je najbitniji zvuk:

-Za ovaj koncert kao i za koncerte Bjelog Dugmeta i 2Cellos, biće korišteno najsavremenije ozvučenje današnjice ANYA. Sigurni smo da ce Acin veoma dobro usviran bend na ANYA-i zvučati fantastično i zajedno sa publikom nestrpljivi smo da to čujemo. Kada je rasvjeta u pitanju, tu smo takođe pripremili jedan potpuno inovativni koncept. Preko 500 rasvjetnih tijela biće raspoređeno potpuno geometrijski što predstavlja najnoviji trend u dizajnu inteligentne rasvjete i uz scenografiju od ekrana kreiraće slike kakvu publika nije do sada vidjela. Cijeli koncert biće snimljen u HD tehnologiji tako da se uskoro može očekivati i kvalitetan video zapis u prodaji.

-Što se tiče broja šlepera i cijene produkcije, mogu reći samo da je to u ovom slučaju manje bitna stvar, količine tehnike sa kojima mi raspolažemo daleko su veće od većine stranih produkcija koje smo imali prilike da vidimo na ovim prostorima i bez obzira na cijene, naša publika ima privilegiju da uživa u najsavremenijim trendovima koncertne tehničke produkcije – rekao nam je Milenko Škarić osnivač i direktor Skymusica.

Podsjećamo u okviru regionalne turneje Ace Lukasa i Folk House Banda „Najveće žurke na Balkanu“, 06.maja biće održan koncert u dvorani Zetra u Sarajevu. Ulaznice za ovaj koncert mogu se nabaviti na prodajnim mjestima na Ferhadiji i Skederiji, te na dan koncerta i pred dvoranom Zetra, i online putem servisa www.kupikartu.ba/H.D./

Vaš komentar na članak: