pecina

Područje općine Živinice posjeduje još uvije nedovoljno istraženih predjela, kakva je i pećina na Jasičku. Danas su ljubitelji prirode iz Svojata, predvođeni dr.sc.Seadom Noćajevićem posjetili pomenutu pećinu, ali prije njih, davne 1974.godine istim stazama pećinu je pohodio Osman Noćajević, gdje je slučajno otkrio u zemljinoj utrobi ovu čudesnu prirodnu pojavu.

“Osman ni sam nije bio svjestan ogromnog otkrića. Naime, kroz isti uzani ulaz ušao je bez osvjetljenja, straha da bi spasio svog lovnog terijera koji je bio u potjeri za lisicom, koja se skrila u to šupljini. Osmana je povukla želja za novim avanturama i 1997. godine došao je do istog prostoru, ali sa boljom opremom. Ušao je u pećinu, samo što nije ništa fotodokumentovao. Tu tajnu je danas (15. februara), na svoj 74. rođendan, podijelio sa grupom znatiželjnika, inače članova Eko udruge “Lilium“ Svojat”, kaže nam dr.Noćajević.

Ekolozi su se na licu mjesta uvjerili da se radi o vrijednom otkriću, koji bi trebali prezentirati javnosti. O tome dr.Sead Noćajević kaže:

“Pećina zaslužuje pažnju šire javnosti. Sve što smo vidjeli, snimili smo, fotografisali segmente novo otkrivene pećine na područiju Jasička, općina Živinice. Svi prisutni su jednoglasno kazali da se novo otkrivena pećina zove po hrabrom Osmanu,  koji je prvi neustrašivo ušao u utrobu pećine. Ostali prisutni su poslije poziva Osmana ušli u pećinu. U novo otkrivenoj pećini vidi se pećinski nakit: stalaktiti i stalagmiti. Posebno su nas fascinirali u našoj blizini slijepi miševi. Istina je da su slijepi miševi vrlo važni članovi ekosistema u kojima žive i da imaju veoma važnu ulogu. Mnoge vrste slijepih miševa na svijetu hrane se isključivo insektima, kontrolišući na taj način njihovu brojnost. Mi ne bismo više ništa pričali, pozivamo strčnjake speleloge koji su kompetentni da daju sud o novo otkrivenoj pećini na područiju Jasička”.

U slikama koje su napravili vrijedni ekolozi Liliuma Svojat vidi se da je riječ o značajnom otkriću, kojem su dali naziv po prvom posjetiocu ove neobične ljepote-  Osmanu! Pećina nije u cjelosti istražena, izmjerili su jednu prostoriju veličine 15 m2, a ima ih nekoloiko!/Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: