Da sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića ne blijedi dokaz je postavljena bista ovog istaknutog borca u Gradskom parku, kraj spomenika šehidima i palim borcima. Spomenik ovom istaknutom borcu i patrioti svečano će biti otkriven u okviru obilježavanja Dana općine Živinice, u ponedjeljak, 20.juna, u 10,30 sati.

Nesib Malkić rođen je u Gornjim Dubravama 5. jula 1961. godine. Bio je aktivno vojno lice, a poginuo je na dužnosti komandanta 210. brdske brigade prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke kod Olova 25. oktobra 1993. godine. Brigada kojom je komandovao, nakon njegove pogibije dobila je naziv “210. viteška brigada Nesib Malkić”.

Bio je nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan od 1993. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Nesib Malkić bio je peto od osmero djece Hamdije i Ajke.

“Živinice su bile idealno mjesto za odgovornog i sposobnog oficira kakav je bio Nesib Malkić. Mi smo od početka znali da hoćemo da se borimo za državu Bosnu i Hercegovinu i da je očuvamo u njenim historijskim granicama. Platforma Predsjedništva RBiH za nas je bila svetinja. Od samog početka imali smo multietnički sastav jedinica i komandi. Nesiba Malkića su krasile mnoge pozitivne osobine i nadasve čovjeka visokih moralnih kvaliteta”, istakao je Hasan Muratović, ratni komandant Operativne grupe 6 “Istok”./Š.G./

Vaš komentar na članak: