pokret

Od nedavno  Osmanova pećina na obroncima planine Javornik  više nije tajna. Ova zanimljiva pećina sve više privlači pažnju javnosti! Pećina je i 40 godina nakon prvog posjetioca bila tajna!  Po prvi puta, nakon niza obilazaka stručnjaka iz raznih oblasti, pruža se mogućnost građanima da organizovano posjete ovu lokaciju, pa su to danas učinili mladi OO Narodne stranke Radom za boljitak Živinice.

“Danas smo posjetili Osmanovu pećinu u Svojatu, a stručni predavač nam je bio profesor dr. Sead Noćajević.
Interesovanje svih nas koji smo došli bilo je veliko i naša očekivanja su ispunjena. Vidjeli smo stalaktite i stalagmite, svojevrsne ukrase u pećini, napravili smo fotografije, tako da smo zadovoljni posjetom, što preporučujemo i drugim građanima. Iskoristila bih priliku da pozovem sve neodgovorne posjetioce da smeće ne bacaju oko pećine, kao  ni na putu do pećine. Ovo je dar od Boga i svi trebamo da uložimo napore da to sačuvamo u onoj formi u kojoj ga je priroda dala. Takođe molim posjetioce da se ne potpisuju na drveću, ne lome grane i ne uništavaju klupe koje su postavljene za odmaranje., rekla nam je učesnica posjete Mirnesa Kalajac.

Današnji posjetioci su zadovoljni onim što su vidjeli i kažu da je pećina odmor za dušu i tijelo, te da se ovdje može vidjeti sve ono što se rijetko gdje može pronaći!/Š.G./

Na slici: Boljitkovci pred ulazom u Osmanovu pećinu

Vaš komentar na članak: