Polaganjem cvijeća na  spomen obilježju poginulim šehidima i borcima 1992-95.godine, danas je svečano obilježen Dan oslobođenja Živinica, 18.maj.”To je dan kada se podsjećamo na 18.maj 1992.godine, kada su, nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti,  Aerodrom u Dubravama napustili pripadnici bivše jugoslovenske vojske”, rekla je u svom prigodnom referatu predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice na održanoj akademiji u Bosanskom kulutnrno centru.

Svečana akademija započela je intoniranjem državne himne BiH, učenika i profesora Prve osnovne škole i odavanjem počasti poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata, a o značaju ovog praznika govorila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice Samra Omić.

“Hrabri branitelji Živinica su odigrali presudnu ulogu u odbrani teritorija naše opštine i države Bosne i Hercegovine. Iako su u našoj blizini bile velike koncentracije neprijateljskih snaga na Aerodromu Dubrave, to naše borce nije zaplašilo i harabro su se suprotstavili agresorskim eskadrilama od 27 borbenih aviona, dok je u skaldištima u Ljubačama bilo  1 580 000 litara goriva za mlazne avione i komanda tadašnje JNA u Dubravama je imala namjeru   sve  minirati. Iako je u  pregovorima dogovoreno mirno napuštanje Aerodroma Dubrave, komanda Aerodroma nije ispoštovala dogovor, minirali su objekte  u Dubravama, ali smo ih na vrijeme osujetili, zahvaljujući prisebnošću naših snaga. Njihov odlazak 18.maja 1992.godine označio je oslobođenje općine Živinice i od tada do kraja rata cio opštinski teritorij je bio slobodan”, rekla je između ostalog Samra Omić.

Svoja sjećanja na ratne dane i uloga naših oružanih snaga govorio je tadašnji komandan Operativne grupe 6 Istok i današnji načelnik općine Živinice Hasan Muratović, pod čijom je komandom bilo oko 20 hiljada boraca, koji su ratovali na svim područjima širom BiH.

“Mi smo brzo shvatili da se na kućnom pragu ne brane ognjišta već što dalje, do granice BiH, pa su naši borci pod komandom generala Saliha Malkića jurišali ka Kula Gradu Zvornik, što je bio recept kako se treba braniti svoja domovina”, rekao je između ostalog Hasan Muratović.

Nagrade i priznaja bivšim učesnicima rata

Na svečanoj akademiji dodjeljena su priznanja učesnicima odbrambeno oslobodilačkog rata, a opštinsko priznanje Pismena pohvala dobili su  Rifat Kahrimanović, braća Rasim, Hazim, Asim i Mujo Halilović, Ibrahim Šljivić-Šljivo, Mujo Hasana Bajrić, Muradif Fazlić i Sakib Sakić.

Pismene zahvalnice dobili su Meho Salkić, Ismet Ligić, Nusret Tursunović, Senad Šahbaza Taletović, Ramo Mušanović i Služba hitne pomoći JZU Doma zdravlja Živinice.

Novčane nagrade dodjeljene su NK Napretku Tupkovići, Džemailu Deliću, Mevludinu Trumiću-Melja, Sinanu Nukiću, Ademu Čerkezoviću, Osmanu Mujkanoviću-Mujki, Mešanu Balkiću i Sulji Dediću.

U kulturno zabavnom dijelu programa svečane akademije u povodu Dana oslobođenja Živinica nastupili su Gradski hor Živinice kojim je dirigovao  Mensur Glavić i Osnovna muzička škola sa prof.Harisom Muminovićem./Š.G./

Vaš komentar na članak: