Poštovani ljubitelji speleoloških avantura i vama su sada dostupni prizori o kojim ste nekada sanjali . Na području općine Živinice, u netaknutoj kraškoj prašumi, nalazi se još jedan speološki prirodni spomenik, Osmanova pećina, koja živi stotinama i stotinama godina i koja želi da je vi iskreni speloljubci posjetite i da se prema njoj ophodite kao prema svom najdražem.

Dovoljno je da imate malo hrabrosti i želje za avanturom, iskusne vodiče i adekvatnu opremu i „svijet podzemlja“ je tu, pred vama. Pećina traži da je posjete i ljudi od nauke i da o njoj i njenim ljepotama prezantuju široj javnosti. Poštovani budući magistri i doktori znanosti imate jedan prirodni poligon za istraživanje u raznim sferama naučnih disciplina. Ovu prirodnu ljepoticu studenti iz Francuske, iz grada Ansija izrazili su da obiđu u okviru svog studijskog putovanja po Bosni i Hercegovini u okviru projekta Dijagnostika teritorije za istraživanje mogućnosti razvoja ruralnog turizma na području Općine Živinice.

Dobro došli nam, mi ćemo ih domaćinski dočekati i zahvaliti im se što baš oni žele da u Francuskoj se čuje o ovom divnom prirodnom spomeniku, pa će tada valjda i domaća javnost izraziti želju da izdvoji par sati za svoj zdravi stil života i dođu u utrobu Osmanove pećine. Ova grupa zaljubljenika prirode su bili juče u posjeti Osmanovoj pećini./Dr.Sead Noćajević/

Vaš komentar na članak: