Studente BTS Mfr Annecy le Vieux, koji borave u posjeti općini Živinice,  u prostorijama PREC-a su su krozo 1000- godišnju historiju Bosne i Hercegovine proveli Husein Redžić, prof. historije i dr. Redžo Butković. Predavači su se retrospektivno osvrnuli od impresivnu historiju koju ima naša država.

Husein Redžić, prof. historije na vrlo stručan i prikladan način o našoj historiju sa nadahnućem iznosio relevantne historiske činjenice iz prošlosti.Profesor se dotaknuo historijata i nastanka Bosne i Hercegovine, počevši od 9. stoljeća do proglašenja njene nezavisnosti 1. marta 1992. godine, posebno period nakon Drugog svjetskog rata. Čas historije bio edukativan, jer su se studenti iz Francuske obogatili o Bosni i Hercegovini.

Dr. Redžo Butković je na prihvatljiv način pričao o kulturno-historijskim ljepotama naše Bosne i Hercegovine.Tom prilikom direktorici Eme BTS Mfr Annecy le Vieux iz Francuske uručeni su prigodni pokloni za njihove biblioteke od dr. Redže Butkovića, koji je i sam autor poklonjenih djela, kao prof. Zehrudin Maslić koji je uručio knjigu o stećcima. Gosti su se oduševili našoj ljubaznosti i uvažavanja istih.Nastavio se čas historije u prirodnoj učionici na lokalitetu Jasik,Gračanica.

O kamenim spavačima se razgovaralo na Jasiku

Nastavio se čas historije u prirodnoj učionici na lokalitetu Jasik,Gračanica na imanju Fadila Ćasurovića koji je kao ljubazni domaćin nas dočekao sa dobrodošlicom. Gostima iz BTS Mfr Annecy le Vieux o kamenim spavačima profesor Zehrudin Maslić i njegov kolega Husein Redžić, na izuzetno nadahnut i stručan pristup predstavio nekropolu stećakana Jasiku, dio blaga koji su rasuti po bosansko-hercegovačkoj zemlji koji svjedoče o našem identitetu.

Predavači su istakli da je stećak vrsta kamenog nadgrobnog spomenika. Stećci su nastali u srednjem vijeku i oslikavaju tadašnji život, a većinom se nalaze u Bosni i Hercegovini. Obično su ukrašeni prizorima iz života, lova, viteških turnira ili natpisima na bosančici.Mnogi stećci na ovim lokalitetima su obogaćeni zanimljivom i vrijednom ornamentikom i predstavljaju zanimljiv umjetnički izraz toga vremena. Najčešći motivi na stećcima su: polumjesec, zvijezda, ljiljan, sunce, križ, štit i mač.

Studenti su se interesovali kako te stećke približi turistima, te davali ideje kako ih treba staviti kao turističku ponudu za lokalnu zajednicu.
Turistički potencijal toplice

Studenti BTS zajedno sa članovina PREC-a obišli su izvorište Toplicu, te su se složili da i ovaj prirodni resurs može da igra ključnu ulogu kada je u pitanju razvoj seoskog turizma na području Živinica. Doprinos u dijagnosticiranju teritorije gdje se nalazi prekrasni kompleks termalne vode sa pratećim prirodnim okruženjem obogatilo bi turističku ponudu općine Živinice, posebno u seoskim domaćinstvima, koji žele da se bave u budućnosti seoskim turizmom.

Termalna voda koja se trenutno nalazi na biološkom minimumu, zbod megalomanskih projekata vodo sadbijevanja je narušenog prirodnog izgleda. Vratiti Toplicama prirodnu raskoš, koju su joj ukinuli, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je svako par metara voda u kazanima u gejzerskom izgledu izbijala iz utrobe zemlje, te na površini ljeti zimi održala svoju stalnost 22°C.

U toplinu vode i čistoću su se uvjerili studenti iz Francuske koji su danas boravili u okviru svoje radne posjete našoj lokalnoj zajednici.Složili su se da Toplice imaju značajan turistički potencijala ako bi se omogućilo Toplici da se vrati u prvobitno stanje koje joj je narušeno u prošlosti./S.Noćajević/

Vaš komentar na članak: