Primjeri: Četiri uspješne decenije sestre Zdenke

Koliko je cijenjen posao medicinskih sestara dobro je poznato i tražnja u svijetu za ovom profesijom uvijek je bila velika. Veliki broj medicinskih sestara kod nas posao je pronašao u Njemačkoj, gdje je konkurs za ova zanimanja gotovo stalno otvoren.

U živiničkom Domu zdravlja poklanja se velika pažnja radu medicinskih sestara, a u povodu Dana sestrinstva redovno se nagrađuju one najbolje. Jedna od njih je i medicinska sestra Zdenka Sebez.Ove godine navrašava se punih 4 decenije od kada je završila Medicinsku školu u Tuzli i obukla bijeli mantil.

“Drago mi je da sam dobila to priznanje jer u Domu zdravlja Živinice radim od 21. januara 1985.godine, a to znači da je sutra, u nedjelju 21.janura, 33 godijne kako sam tu, među brojnim pacijentima i kolegama s kojim radim. Za taj dugi period radila sam skoro na svim odjeljenjima od ATD, hitne službe, dječije-školsko i predškolsko odjeljenje, tadašnja opšta služba, zatim intervencije, te sektorske ambulante u Đurđeviku, Šerićima, Gornjim Dubravama i Donjim Dubravama. U specijalističku službu došla sa prije 14 godina, gdje sam i danas”, kaže nam vrijedna medicinska sestra Zdenka Sabez.

Jubilej, 40 godina od kada je postala medicinska sestra i dan kada je prije 33 godine zaposlena u DZ Živinice, obilježiće dan kasnije sa svojim kolegicama-naravno radno , kako je i naučila, na zadovoljstvo mnogih koji će taj dan doći na pregled.

U zdravstvenom sistemu sestrinstvo je neizostavna karika u lancu efikasne zdravstvene zaštite i na tom planu Zdenka je tokom ovog dugog niza godina pokazala punu humanost i struku za koju se opredjelila./Š.G./