Priznaje prvoborca Ibrahima Salihovića

Jedan od dobitnika priznanja povodom 18.maja-Dana oslobođenja općine Živinice bio je i demobilisani borac odbrambeno oslobodilačkog rata Ibrahim Salihović, predsjednik Udruženja organizatora prvoboraca i veterana linije “Otpor 91-95”.

Priznanje Pismena Pahvala mnogu mu znači!Ali, ovaj veteran nastavlja borbu za pravdu, kako bi zajedno sa svojim prvoborcima dokazao ko je stao u prve redove odbrane BiH, o čemu kaže:

“Moramo razriješiti sve dileme oko tog pitanja. Mi, prvi borci, smo našim troškovima organizovali straže da bi spriječili ulazak ekstremnih grupa i uklonili blokade puteva, te na vrijeme zaštitli građane i spriječili odlazak naše djece u JNA, još 1991.godine. Mnogi koriste naše zasluge i kite se onim što smo mi uradili u to vrijeme, a kada smo im nudili da nam se na vrijeme pridruže odbijali su. Zato sada mi moramo aktivnostima u našem Udruženju zvanično i argumentovano dokazati i razriješiti sve dileme oko tih pitanja. Predlažem članovima boračke populacije i boračkim udruženjima da se drže istine, tačnog datuma o učešću u odbrani, te da se spriječe pojedinci u boračkim službama koji sebi pripisuju zasluge. Pojedinci koji su sebe predstavili da su organizatori otpora ne znaju ni kako je to sve počelo i bili su daleko od opasnih zona koje smo mi tada pokrivali. Za nas prvoborce znak za uzbunu bio je 18.09.1991.godine kada je napadnuto selo Ravne. Tada smo zatražili savjete od naših roditelja i komšija partizana, učesnika Drugog svjetskog rata, koji su nam se pridružili i predložili organizovanje straža na kritična mjesta, kako nas agresorske jedinice ne bi iznenadile”, kaže nam Salihović.

Ovaj aktivista i predsjednik Udruženja “Otpor 91-95” ističe da će o tim događajima štampati knjigu, kako bi istina bila ovjekovječena i nepromjenjena:

“Naš je zadatak da informišemo javnost putem medija o početku otpora i prvim učesnicima tih događaja, kako nam se istorija ne bi pravila krivim i pogrešnim činjenicama. Sigurno idemo i na štampanje knjige o učešću u odbrani općine Živinice od prvih dana do završetka ratnih dešavanja i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zato pozivam sve učesnike rata-prvoborce da se jave u naše Udruženje, kako bi zajednički istakli sve činjenice iz tog perioda i pobrinuli se za štampanje knjige”./Š.G./

Na slici: Sa dodjele priznaja-prvi s lijeva I.Salihović