grad

Mješovita sednja škola Živinice bila je domaćin općinskog takmičenja Civitasovog Projekta Građanin, na kojem je uzelo uešće 9 osnovnih i 2 srednje škole. Učenici su obradili društvenu problematiku lokalne zajednice i na taj način, uz alternativne mjere, plan akcije i prijedloge nudili su rješenja problema.U konkurenciji osnovnih škola ubjedljivo su bili prvi učenici Druge osnovne škole Živinice, koje je predvodila profesorica Aida Hodžić. O uspjehu učenika rekla je:

“Naši učenici su odabrali za problem lokalne zajednice raširenu pojavu oboljenja hepatitis “A”. Podsjećam da je prošle godine od 11 slučajeva oboljelih u TK od ove bolesti u općini Živinice bilo  94, a u prva dva mjeseca ove godine broj oboljelih je 14 i svi su sa područja naše općine, uglavnom prigradskog naselja Ciljuge. Na inicijativu učenika JU “Druga osnovna škola” Živinice, VII-d razreda,  u naselju Ciljuge održano je predavanje u saradnji sa JZU Dom zdravlja na temu: Uzroci, širenje, preventiva i posljedice hepatitisa “A” za građane romske populacije, čime je i praktično dat naš doprinos da se ukaže na težinu stanja i da se poprave higijenski uslovi, kako bi se bolest iskorijenila.  Za građane romske populacije, a povodom Svjetskog dana zdravlja dijeljeni su letci građanima, kako bi ukazali na preventivne mjere u borbi protiv hepatitisa “A” i važnosti očuvanja zdravlja. Drago nam je što je ovaj problem prepoznat od strane stručnog žirija i proglasio našu ekipu za pobjednika”, rekla je profesorica Aida Hodžić.

Pobjedničku ekipu Drzge OŠ sačinjavali su Eldina Muhić, Adnan Buševac, Alma Mujčinović, Arnes Glavinić, Amila Mumić, Adel Hokulić, Džana Taletović i Almir Mešanović, dok su u rezervi bili Amila Lonić, Edis Goletić i Elma Muminović.

Ekipa Druge osnovne škole Živinice predstavljat će  općinu Živinice na kantonalnom takmičenju koje će se održati 25. i 26. marta u JU Behram-begovoj medresi Tuzla./Š.Gadžo/

 

Vaš komentar na članak: