Tokom maja osnovne i srednje škole proglašavaju učenike generacije, pa je tako bilo i u Prvoj osnovnoj školi Živinice. Najupsješnija učenica ove škole tokm devet godina školovanja bila je Belma Ramić. Povodom proglašenja za učenicu generacije rekla je:

“Škola i obrazovanje za mene nikada nisu bili samo ono što se nauči na časovima i daje u udžbenicima, pa sam zato krenula pohađati razne sekcije. Uzela sam učešće na raznim takmičenjima, a neka od njih su iz matematike, hemije, vjeronauke, njemačkog jezika, prve pomoći, biologije, poznavanja saobraćaja i opasnosti od mina… Rezultati iz svake oblasti bili su zadovoljavajući i sretna sam što sam imala priliku odmejriti znanja sa mnogim vršnjacima općine Živinice, Tuzlanskog kantona i šire”.

Belma je imala mnogo uspjeha na takmičenjima, koja su potvrdila njene petice iz nastavnih predmeta. Osvajala je 2. mjesto na opštinskom i kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika, 2. je bila na opštinskom takmičenju iz poznavanja saobraćaja, 1. mjesto iz poznavanja opasnosti od mina, 3. mjesto u oblasti prve pomoći, 3. mjesto sa takmičenja iz biologije i da ne nabrajamo.

Okitila e Belma nagradama i za pisanu riječ, a kako je u tome uspjela priča:

“Od šestog razreda nastavnica bosanskog jezika Marica Ferhatbegović, prepoznaje moj talenat za pisanu riječ, te šalje moje sastave na razne konkurse. Moja prva nagrada bila je Najkreativnije pismo 2014.godine u BiH-BH Pošta. Nakon toga, nagrade su se nizale jedna za drugom, a samo neke od njih su: 1. nagradu na temu „Šta znamo o fašizmu“ u organizaciji SUBNOR-a TK 2015; 2. nagrade „U čast učitelju“ ; 1. nagrada Behrambegova medresa Tuzla 2016; 1. nagrada „Kraljevstvo Bijelih Rada“ Crna Gora 2016. Pisanje je nešto što me ispunjava i daje mogućnost bijega od realnog svijeta i stvaranje svoga, jedinstvenog mjesta u svemiru”.

Pred Belmom Ramić je još mnogo obaveza i zadataka koje želi riješiti, ali šta želi postatio kada sasvim odraste još ne zna, ali će imati vremena da se opredjeli!

” Dalje planiram upisati Gimnaziju u Živinicama, a šta će vrijeme nakon toga donijeti ne znam. Znam samo da bih voljela da idem putem koji ću moći obasuti kreativnošću i smijehom”, kaže uspješna učenica generacije-maturantica Prve osnovne škole Živinice Belma Ramić./Š.G./

Vaš komentar na članak: