Prijatelji i istomišljenici Ajdin Mumo Mumić, Edin Bego Ademović i Ahmet Dado Nukić iz Živinica su pokrenuli u svom gradu organizaciju RetnArt, te već u seprembru prošle godine organizovali zapaženu izložbu likovnih radova mladiih živiničkih slikara.

U organizaciji RetnArt , od osnivanja, Ajdin Mumo Mumić je zadužen za suradnju i odnos sa drugim organizacijama i Općinom Živinice, Edin Bego Ademović za tehničku realizaciji zamisli organizacije RetnArt , a Ahmet Dado Nukić za dizajnerske ideje ove organizacije.

Prekrečili stare, dizajnirali i napravili novi grafit

Nedavno je ekipa RetnArt-a pozitivno iznenadila sugrađane, a posebno srednjoškolce, grafitom 4.5 x 3,5 dimenzija postavljenim na, niz godina grafitima uništavani, zid svlačionice sportske dvorane MSŠ-a. Prethodno su momci iz RetnArt-a, bez ičije pomoći, prekrečili zid u bijelu boju da bi potom uradili grafit.

– Dizajn grafita potpisujem ja, a svu pomoć u realizacije moje ideje su pomogli Bego i Ajdin, kao i naš suport u svemu i autor stihova pokraj grafita Šaban Krajšnik Šabi. Primjetno je da su na grafitu stilski obrađene i dizajnirane konture našeg grada i uz to broj pošte naše općine 75270. Skupa samo, kao RetnArt, finasiralii nabavku boja, četki svih veličina, štampanje papira, ljepljive .trake….- govori Dado, autor ovog grafita.

Odbio radnu vizu u Njemačkoj i boravak u Švajcarskoj

Dado ima 27 godina, ranijih godina je živio u inostranstvu, i mada je imao primamljive ponude od vani, odlučio je da svoj život nastavi u svom gradu i posveti Živinicama.

– Pored ponuda za dobijanje radne vize u Njemačkoj i mogućnosti da odem i živim u Švajcarskoj, ja sam se odlučio za život u Bosni. Samouki sam web dizajner, a vjerujem dovoljno dobar da bi lako mogao noftricirati svoje znanje, bilo gdje da sam, međutim želim da ostanem u Bosni. Volim svoj grad i svoju zemlju u njoj žellim da borim za bolje sutra.

Radi ono što ga ispunjava

-Materijalna strana mi je na zadnjem mjestu, ne pokušavam od ovoga stvoriti korist, jer radim ono što me ispunjava- govori Dado, koautor i web dizajner živiničkog grafita „75270.

Organizacija RetnArt naredne nedjelje planira u živiničkom „Pubu 80s“ organizovati „Event“, druženje i promociju majica sa ovim „grafit detaljom 75270“, inače prvim web dizajnom organizacije.

Koliko je kao web dizajner usješan, Dado izdvaja web logose Trkačko-rekreativnog kluba i Plesnog studija Dina iz Živinica i uspješne austrijske kompanije No Kachi Wien, koje je već uradio, te dodaje par interesantnih preduzeća iz Švajcarske čije će logose u narednom periodu „uraditi“.

Skupa sa prijateljima i istomišljenicima Ajdinom Mumićem i Edinom Begom Ademovićem, Ahmet Dado Nukić iz Živinica je pokrenuo u svom gradu organizaciju RetnArt, te već u seprembru prošle godine organizovao zapaženu izložbu likovnih radova mladiih živiničkih slikara./Rasim Džeko/

FB:RetnArt

Vaš komentar na članak: