Emin Malkić je student treće godine Pravnog fakulteta u Tuzli. Prethodno je osnovnu školu završio u Đurđeviku, a Elektro tehničku u Živinicama. Uvijek je razrede završavao najvišim ocjenama, a tako je nastavio i na studijama.

Nije se zadovoljavao samo odličnim ocjenama u dnevnicima, pa je bio aktivan u raznim udruženjima i nevladinim organizacijama.Posebno se isticao njegov aktivizam u Omladinskoj banci Fondacije Mozaik, o čemu kaže:

“Radili smo više projekata za područje opštine Živinice, tako da je 10 ušlo u program realizacije.Aktivizam mladih je urodio plodom, pa su naši projekti, osim Omladinske banke, podržani i od općine Živinice”, kaže Malkić, koji je za ispoljenu aktivnost u Omladinskoj banci nagrađen srebrnom plaketom.

Emin Malkić je bio lider humanitarnog sektora Udruženja mladih IZ Živinice, kada je realizovano šest projekata. Važno je još istaći da se oprobao i na planu pisane riječi, te je izdao jednu knjigu:

“Kao srednjoškolac izdao sam knjigu “Trebao sam se zvati Džemal”, u spomen na stradalog amidžu-pilota u odbrambeno oslobodilačkom ratu. Ovih dana iz štampe izlazi moja druga knjiga-roman “Gordana”, o čemu će biti više riječi na promocijama, koje ću održati nakon što knjiga ugleda svjetlost dana”.

Za mlade se obično kaže da se udaljavaju od politike, što u slučaju studenta Malkića nije slučaj, a o svom političkom angažmanu kaže:

“Postao sam član Demokratske fronte, tako da sam se, što se tiče politike, opredjelio.Mladi treba da budu aktivni subjekti političkih događanja, da sami kroje svoj ambijent, a ne da budu pasivni posmatači i da im drugi kroje sudbinu, a kakvi su nam “krojači” vidi se po tome što mladi masovno napuštaju svoja ognjišta i odlaze diljem svijeta. Ovdje trebamo tražiti prostor za svoju budućnost, a ne da se predajemo i odlazimo vani. Političku sliku moramo promjeniti tako što moramo tražiti rješavanje nezaposlenosti kroz realni sektor”, objašnjava nam Malkić, a na pitanje šta očekuje od ulaska u DF kaže:

“Očekujem od novih ljudi u Demokratskoj fronti da će da dati puni doprinso promjenama stanja na bolje i da ću u tome aktivno sudjeloivati. Posebno želim da mladi u tome daju svoj puni doprinos i da će igrati važnu ulogu, a ne kao što je to kod nas bilo do sada”./Š.G./

Vaš komentar na članak: