Postala je slatka tradicij da mještani Šerića organizuju manifestaciju «U susret Bajramu», prepoznatljivu po pravljenju rekordnih količina halve.Ovakvu manifestaciju organizuju tri puta godišnje – za dva Bajrama i hidžretsku Novu godinu.Susreti su najpoznatiji po pripremi halve, koju žele očuvati, uprkos velikoj konkurenciji raznih kolača, torti i drugih poslastica.

Danas je u 11 sati tradicionalno pečena šerićka halva u povodu Kurban Bajrama. Halva će biti podijeljena večeras na svečanoj akademiji koju organizuje Kulturno umjetničko društvo “Modrački mornari” u 20 sati u kino sali Doma kulture u Šerićima.

Mještanin Šefik Čičkušić kaže da halva ima stogodišnju tradiciju:

“Napraviti halvu je zaista majstorluk. Prava halva treba da se odvaja od kašike, da ne bude previše brašna, da ne bude previše masna, da ne “davi”, te da se može jesti i rukom, a i viljuškom. Takvu halvu pravi ekipa iz Šerića na čelu sa halvadžijom Muharemom Karićem i pomoćnicima Šabanom, Asimom i Sadikom”.

Muharem Karić glavni halvedžija posjeduje certifikat za ovu zaboravljenu poslasticu, koja uoči svakog Bajrama obraduje mnoge posjetioce ovog mejsta i za sve je bude, jer se radi o desetinama kilograma ove poslastice./Š.G./

Vaš komentar na članak: