Iako je osnovano tek prije pola godine Udruženje mladih aktivista Indigo iz Šerića ima se čime pohvaliti.Izgradili su nekoliko platformi, ili bolje reći kućica, na drveću u šumsko rekreativnom području Rijeka.

Kućice na drveću u posljednje vrijeme su sve popularnije u svijetu, a evo i kod nas polagano ulaze u svakodnevnu upotrebu.To su mjesta u koja se volimo odvojiti od svakodnevne vreve i uživati u razgovoru sa dragim osobama.

Ali, imaju u Udruženju Indigo još mnogo planova, a o najnovijem projektu predsjednik Nadir Kamberović kaže:

“U toku je priprema i realizacija projekta Zelene šume. Realizacijom ovog projekta želimo ukloniti divlje deponije na izletištu Rijeka, koje je veoma popularno i ovdje mnogi dolaze s područja cijelog Tuzlanskog kantona.Međutim, mnogi smeće ostavljaju gdje stignu pa to želimo počistiti. Nadalje želimo postaviti kontajnere za smeće, gdje bi izletnici mogli ostavljati otpad koji su do sada bacali gdje stignu i tako uništavali okoliš. I ono što je važno istaći jeste da ćemo prodavati prikupjenu plastiku i karton za reciklažu, a od dobivenog novca ćemo plaćati odvoz smeća sa izletišta”.

Projekat je lijepo zamišljen i daje zaokruženu sliku kako riješiti problematiku otpadnog materijala, kojeg na području naše općine ima na desetine?! Kako pronaći sredstva i realizovati projekat?- saznajemo od sekretara Udruženja Indigo Kemala Čičkušića:

“Naše udruženje broji oko 50 članova, a formirali smo i izviđački odred, koji ima sve više pristalica.Za realizaciju naših projekata potrebna su sredstva, a mi očekujemo ovih dana pomoć od Fondacije Mozaik koja poziva mlade za prijavu u M-zonu društvenog poduzetništva. Sredstva će nam dobro doći u ovo vrijeme kada će uskoro i školski raspusti, tako da očekujemo da će nam se pridružiti još mladih, kako bi naša izletišta bila ekološki potpuno čista i prava mjesta za odmor i rekreaciju”.

Treću godinu putem M-zone Fondacija Mozaik otkriva mlade ljude sa potencijalom da postanu društveni poduzetnici i poduzetnice, pružajući im finansijsku i tehničku podršku da njihovi društveni biznisi uspiju.Nadamo se da će sredstva Fondacije stići na pravu adresu i kada su mladi poduzetnici Šerića u pitanju!/Š.G./

Vaš komentar na članak: