Proteklih dana počela je berba kupine koja je u našim krajema znatno rasprostranjena. Treba podsjetiti da se kod nas često mijenjaju pojmovi malina-kupina i kada kažemo malina, ustvari mislimo na kupinu.

Kupine su ukusno i ljekovito divlje voće, tamno ljubičaste boje, bobičastog oblika i jedini posao oko njih ustvari je da se beru.Najviše kupine ima uz ograde, putiće i slično. Oni koji ne žele sami brati kupine mogu ih kupiti na pijaci ili pored magistrale, gdje se stacioniraju berači. U domaćinstvima kupinu koriste za proizvodnju pravog domaćeg džema.

Ibrahim Kozarević iz Zelenike već je nabrao veće količine kupine i u njegovom domaćinstvu je tradicija pravljenja pravog prirodnog džema. Uz to, kaže Ibrahim, oko kupine nema nikakvog posla na uzgoju, kao u drugih kultura-jednostavno se plodovi samo oberu.

Za razliku od kupine-malina se ističu prelijepom crvenkastom bojom i slatkastim okusom. Nisu toliko rasprostranjene u prirodi, mada se u posljednjevrijeme podižu plantaže zbog garantovanog otkupa i solidnih cijena.

Vaš komentar na članak: