Prema predanjima Ibrahim Dervišević Abuka živio je za vrijeme Osmanlija i pripadao je derviškom redu. Učitelji su mu bili Mustafa i Hasan, koji su sagradili džamiju u selu Priluk. O Staroj džamiji, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, profesor doktor Suadin Strašević napisao je knjigu u kojoj je spomenuo Turbe.

“Za njegovo ime veže se bezbroj legendi. Turbe je smješteno na brežuljku, odakle pogled seže na sve strane. Mjesto je kao jedna prelijepa osmatračnica. Odatle je Abuka, kako kažu, sve držao pod kontrolom, govoreći: “Dokle moj pogled doseže, nikada neće biti nevremena niti će stati agresorska čizma”, kazao je doktor Strašević i dodao da se ni najstariji ne sjećaju da je ovaj kraj zahvatilo nevrijeme.

Inicijativa mještana Abukino turbe je posljednji put obnovljeno 1975. godine. Prošle godine je pokrenuta akcija obnove i turbetu je vraćen izvorni oblik, u starinskom stilu i od drveta. Medžlis Islamske zajednice Živinice i Džemat Suha zajedno s mještanima inicirali su obnovu turbeta./ Suha -info:Muhamed Djulović/

 

Vaš komentar na članak: