Tradicionalno tamičenje u drevnim sportovima održaće se uskoro u Suhoj, a povod je završetak infrastukture u ovom mjestu koje je donirala Ćaza Zahirović sa 50 hiljada KM. Većina njenih projekata izgrađena je prošle godine, a ovih dana u čast Ćaze postavljeni su nazivi ulica u ovom dijelu Suhe.

Tako čitamo natpis za “Ćazinu ulicu Mali Pariz”, kraj mosta čiju je gradnju finasirala i još “Titova i Ćazina ulica” kraj drugog mosta na rječici Jablanici. Osim ova dva mosta Ćaza je donirala gradnju ulične rasvjete i asfaltni put do nedavno renoviranog Abdukinog turbeta.

“Moja je želja da se nastavi tradicija drevnih sportova, ili da kažem da to mogu biti i “Igre bez granica”. Tako ću ja dodjeliti nagrade pobjednicima u trčanju u vreći, bacanju kamena s ramena, razbijanje lonca zavezanih očiju i penjanje na stub. Najveća je nagrada za pobjednika penjanja na stub i iznosi 100 KM, dok ostali pobjednici u pomenutim discilinama će dobiti po 50 KM. Djevojčice koje budu trčale u vreći imaće priliku i za utješne nagrade po 20 KM za preostala tri mjesta, dok u ostalim disciplinama utješne nagrade za 2. i 3.mjesto su takođe po 20 KM. Takmičenje u drevnim sportovima uz narodno veselje održaće se u nedjelju, 20.septembra sa početkom u 15 sati kod drugog mosta”, kaže nam donatorka Ćaza Zahirović.

Ćaza se bavi alternativnom medicinom u Austriji i posao joj dobro napreduje, tako da kao društveno odgovorna osoba dio novca daje u humanitarne svrhe, pa i gradnju seoske infrastrukture u svom rodnom mjestu, o čemu kaže:

“Ovo što radim su dobra djela i želim da svim ljudima korisno posluže. Što zaradim ja potrošim lako, šta ja mogu Bog je reko tako, samo neka je narodu dobro. Mnogi me pitaju kako to da sam mostu i ulici dala Titovo ime. Dobro znamo ko je to bio, samo što su mnogi prevtljivci i što lako zaboravljaju ona lijepa vremena, kada su fabrike i škole nicale kao gljive poslije kiše. Vidite kako je sada, fabrike se zatvaraju, a narod je primoran da ide u inostranstvo i traži posla. Svugdje sada posla ima samo kod nas u BiH nema, osim javnog sektora i nešto malo malih porodičnih preduzeća. Zato sam žellela skrenuti pažnju da se ne zaboravi ime onoga ko nam je u svom mandatu podario lijep život”, rekla nam je na kraju razgovora Ćaza Zahirović./Š.G./

Vaš komentar na članak: