Suha:Ćazina hair voda

“Najbolje se osjećam kada mogu doprinijeti boljem životu u mojoj Mjesnoj zajednici Suha, odakle potičem”,rekla nam je danas Ćaza Zahirović,osoba sa adresom stanovanja u Beču, koja ne zaboravlja svoj zavičaj.

Danas je Ćaza svečano pustila u rad hair vodu kraj Abukinog turbeta u Suhoj.Ranijih godina je izgradila dva mosta u Suhoj, asfaltirala pristupni put Abukinom turbetu i finasirala uličnu rasvjetu.O svom humanitarnom radu i pomoći koju pruža Suhoj kaže:

“Imala sam želju da ovdje kraj turbeta dovedemo vodu i rasvjetu, na dobro svih ljudi koji ovdje dolaze.Ranije sam donirala novce za gradnju dva mosta preko rječice Jablanice, rasvjetu dužine 500 metara i asfaltni put ka mjesnom haremu i Abukinom turbetu. Ukupna vrijednost ovih objekata je oko 50 hiljada KM.Sve što treba raditi angažujem firmu Zimex, koja to uradi na najbolji način, tako da sam im zahvalna.Uskoro ću ja uplatiti novce da se napravi i treći most, ovoga puta preko Studenca, pa ću nastojati i vodovod u tom dijelu poboljšati”.

Nekada davno Ćaza je zapala u teškoće, a kada se osvjestila opredjelila se ulaganje viška novca u infrasturkturu:

“Tri dana nisam znala za sebe, bila sam doživjela kliničku smrt, ali oživjela sam i od tada nastojim pomoći koliko mogu.Dobrota je u davanju i apelujem svima koji su u mogućnosti da pomažu drugima.Meni je zadovoljstvo kada ljudima mogu biti od koristi i uvijek ću pomagati.Što više ja pomažem narodu i meni Bog pomaže, produžio mi je život i to je znak da trebam nastavim ovim putom”, kaže Ćaza.

Zanimljivo je istaći da je Ćaza na jednom od mostova dala da se postavi ploča, na kojoj je njena slika i ime, ali i slika druga Tita, o čemu kaže:

“Drug Tito ima posebno mjesto, svi znamo dok je njega bilo kako smo živjeli i kako je svima lijepo bilo. Isto tako dobro znamo i kako nam je danas. Mogu dozvoliti da mi se kaže šta želite, ali u Boga i Tita ne treba dirati”.

Ćaza je potrošila mnogo novca u pomaganju ljudima koji su u stanju socijalne potrebe, a svoje novce davala je i unsrećenima, koji nemaju krova nad glavom i tako im omogućila da sebi podignu kuću. Što je više davala i druge pomagala, sve je više i zarađivala, pa je imala odakle. Ali, ono što mnogi nemaju Ćaza ima, a to je veliko srce i želja za pomaganje drugima./Š.G./