Po uzoru na mnoge srednjoškolce i bivši učenici Škole učenika u privredi Živinice pripremaju se za svoje prve susrete generacije koja se školovala za izučavanje raznih zanata od 1958. do 1961.godine. Nekoliko tadašnjih učenika, a sada penzionera, pokrenuli su inicijativu za okupljanje svojih tadašnjih školaraca drugova.

“Naša škola u kojoj se učilo desetak raznih zanata, potrebnih tadašnjoj privredi koja je bila u snažnoj ekspanziji, nalazila se u blizini Konjuhove kapije “Bukinjka”. U mom razredu bilo je 34 učenika, svi smo danas penzioneri, a živih nas ima 19, tako da nam je želja da se okupimo po prvi puta u poznijim godinama. Drago nam je da ima bar jedan živi nastavnik iz tog perioda, a to je Nešo Delić koji nam je predavao predvojničku obuku. Naše susrete zakazaćemo u mjesecu maja, do kada ćemo se potruditi potražiti adrese i obavijestiti one naše drugove koji su van BiH”, kaže nam Božo Brakić, tadašnji učenik Škole učenika u privredi.

Među onima koje bi trebalo pozvati nalaze se Franjo Tadić, Teodor Felmajer, Drago Pendić, Ejub Huseinović, Hajrudin Omeragić, Safet Jamaković, Salko Klopić, Suljo Ramić, Šahim Nukić, Fehro Imamović, Petar Grgić, Matija Tokić, Mitar Filipović, Krsto Filipović, Marinko Mijatović, Mevludin Buljugić, Zdenko Rabić i Ramiz Glavinić.

Tadašnje nastavno osoblje sačinjavali su Franjo Leško, Anton Markolini, Nešo Delić, Zaga Leško, Fehim Kamberović i spoljni saradnici.

Prema riječima Bože Brakića okupljanje će dogovoriti u Mješovitoj srednjoj školi Živinice, koja danas školuje majstore raznih zanimanja, a takođe i tehničare raznih struka, tako da im je u toj odgojno obrazovnoj ustanovi najprikladnije okupljanje i nadaju se da će naići na razumjevanje menadžmenta MSŠ./Š.G./

Na naslovnici: Božo Brakić

Vaš komentar na članak: