Za duga vremena mnogo se šta promjeni, pa tako i priča o učiteljima i njihvim đacima. Nastavnik Mirza Zukanović je tokom višegodišnje radne karijere u ulozi prosvjetara prošao dug put do mirovine, ali i njegov učenik Mevludin Bešić nije sjedio skrštenih ruku, pa se i on obreo u mirovini. Ovih dana zatekli smo ih na kafi. Mevludin se rado sjeća svog nastavnika!

“Mirza mi je bio nastavnik istorije i geografije u Osnovnoj školi Gračanica. Drago mi je da se povremeno sastajemo i obnavljamo stare uspomene, kojih se uvijek sa zadovoljstvom sjećam. Bio sam odličan učenik iz svih predmeta, a posebno sam volio i predmete nastavnika Mirze.To mi je mnogo pomoglo i kasnije u daljem školovanju, pa i tokom profesionalne karijere, kada sam kao pilot preletio mnoge predjele o kojima sam učio u geografiji”.

Mirza Zukanović je ispunjen ponosom na svoje nekadašnje učenike, a o Mevludinu sve najbolje:

“Svakako da mi je zadovoljstvo biti zajedno sa bivšim učenicima, jer nije tu bilo nikakvih barijera, odnosi su bili uvijek na opuštenom, a ne strogom nivou! Od Mevludina se takođe može mnogo toga naučiti, pa sam i ja kao nastavnik imao šta naučiti. Drago mi je što je postao tokom života izuzetno uspješan poduzetnik i čovjek, drugima može služiti za primjer, a to je za prosvjetara najvažnije, jer kroz učenike vidim i dio svog rada”!

Ostali su Mirza i Mevludin još dugo u razgovoru za kafom. Očito, imaju šta i o čemu razgovarati!/Š.G./

Vaš komentar na članak: