Uspješna studentica Farmaceutskog fakulteta u Tuzli Emina Mešić slobodno vrijeme posvetila je fotografiji i na tom planu ima mnogo uspjeha. Objašnjava nam šta je bilo presudno pa je prevagnula fotografija:

“Fotografijom sam se počela baviti 2010. godine sasvim slučajno iz ljubavi prema prirodi.Najčesći motivi na mojim fotografijama su prirodne ljepote, kako našeg zavičaja, tako i cijele Bosne i Hercegovine. Fotografija kao hobi se sve više uvlačila u moj životni prostor, te sam počela objavljivati sve na svom Facebook profilu, a uskoro i na svojoj web stranici”.

Tri godine kasnije Eminine fotose primjećuju agenti marketinške kompanije Art & Commerce iz New Yorka, koji su pratil njene radove na stranici italijanskog magazina Vogue, gdje je redovno objavljivala svoje fotografije.

“Uskoro potpisujem svoj prvi ugovor i svoje slike šaljem u svijet.Ponosna sam što sam na neki način ambasador svoje zemlje i svog zavičaja barem u prirodnim ljepotama. Nakon ugovora ja sam i dalje nastavila bilježiti fotografije, a za moj rad se brzo čulo pa sam postala učesnik mnogobrojnih izložbi širom Bosne i Hercegovine, a i šire”, kaže Emina Mešić.

Izlozbe na kojima je izlagala svoje fotose su:

-izlozba „Spoznaj,prepoznaj,promijeni“ , „Jer zemlju čine ljudi“-pod pokroviteljstvom omladinskog pokreta Revolt iz Tuzle,
– u projektu „Kultura različitosti“koji je implementiran u BiH,Kipru i Egiptu gdje je osvojila prvo mjesto,
-izlozba „Pod istim krovom“-gdje su sredtsva od prodaje fotografija usmjerena u obrazovanje nacionalnih manjina u BiH,
-izlozba“Prirodne ljepote BiH“-Konjic,
-izlozba studenata farmacije na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu,Srbija.

Pored mnogobrojnih izložbi učestvovala je na preko 100 foto konkursa širom Bosne i Hercegovine, gdje je postizala zapažene rezultate:

-prvo mjesto na foto konkursu u organizaciji Crvenog križa Federacije BiH,
-prvo mjesto na foto konkursu u organizaciji UNICEF-A i MUP-A Federacije BiH i
-treće mjesto na foto konkursu „Ramazan“-Kalesija.

I na kraju uspjela izložba dogodila se i u Kalesiji, o čemu Emina kaže:

“Ono što bih istakla jeste izložba fotografija koja je bila u novembru prošle godine u BKC-u Alija Izetbegovic u Kalesiji, koju sam organizovala sa kolegama fotografima, gdje smo na jednom mjestu spojili prirodne ljepote, talenat, ali i humanost. Naime, izložba je bila prodajnog karaktera, te sva prikupljena sredstva su proslijedjena udruženju žena oboljelih od karcinoma „Nijemi krik“ Kalesija. Ista izložba je planirana i u Živinicama i nadam se da ćemo uspjeti i ovog puta spojiti ugodno sa korisnim”.

Svojim fotografijama Emina Mešić najviše želi podsticati mlade ljude da izlaze, da se druže, da vole i poštuju prirodu, da je čuvaju čistom za nove generacije./Š.G./

Vaš komentar na članak: