Uskoro 100 godina Janje Stjepanović

U obližnjim Brezama, s područja Ljubača, rekorder po dužini življenja na ovim našim prostorima je Janja Stjepanović, sa navršenih 96 godina. Za taj dugi period baka Janja je mnogo toga doživjela, lijepog naročito, a ono što je ružno nije mogla uticati na poboljšanje, kao što je recimo protekli ratni period u BiH.

Tokom svojih 96 godina, a nadamo se da će, s obzirom na vitalnost i lijep izgled, premašiti stoticu, odhranila je sa svojim suprugom Ivicom, šestoro djece: Luciju, Ljubicu, Milicu, Antu, Božu i Mihajla.Baka Janja ističe da je najbogatija, jer ima 13 unučadi i 20 praunučadi.

“Živjelo se dobro, boraili smo se da djecu školujemo, suprug mi je umro prije 27 godina, žalim za njim i kćerkom Ljubicom, al šta možemo- život ide dalje.Danas više nismo na Brezama, svi smo se otisnuli u bijeli svijet. Prva je u Australiju otišla Ljubica, a poslije na red su došla i ostala moja djeca”, kaže nam baka Janja.

Sin Anto, poznatiji kao Toni, krenuo je put Australije i Brizbana krajem 90-tih godina i o tome kaže:

“Sestre Lucija i Milica su u Njemačkoj, a u Australiji su braća Božo i Mihajlo, koji još rade i živimo u istom gradu. Bilo nam je bitno da se djeca snađu, završe svoje školovanje i dobiju adekvatno zaposlenje, što se i ostvarilo. Nastojim svake što više puta doći u svoj kraj i svoje Živinice, pa je tako bilo i ovoga puta, imamo još familije u zavičaju, ali i veliki broj prijatelja koji se ne mogu zaboraviti”.

Toni je radio u Rudniku Đurđevik, a supruga Ljubica u nekadašnjoj samoposluzi Slavena. Zanimljivo je istaći da im je sin Igor poznati poduzetnik u Australiji i dobitnik važnih priznanja, koji svoj biznis ovih dana širi i na područje Amerike.

Baka Janja okružena je pažnjom brojne familije, kćeri, sinova, unučadi i praunuka, ali želja joj je da bar još jednom posjeti svoje rodno mjesto, svoje Morančane, Ljubače, Breze i okolna mjesta. Svakako, vjerujemo da će ta želja biti ostvarena, jer joj godine nisu teret-već prednost!/Š.G./