Danas je Dan zaljubljenih ili Valentinovo, koji potiče daleko u prošlost, u vrijeme staroga Rima.Tada je kršćanstvo bila mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima, kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće- umjesto odlazak u rat.

Ali, u to doba živio je i svećenik Valentin.Svećenstvo je moralo poštovati odluku, no Valentin je ipak ostao pri svojim životnim ciljevima i potajno vjenčavao one vojnike koji su to htjeli.Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14.februara Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu.

Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem, pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.Tradicije Valentinova su različite po zemljama.

Ljubav i zaljubljenost su izražavani na različete načine i u različita vremena, pa se s pravom govorilo da ljubav uvijek pobjeđuje sve predrasude: vjerske, rasne, socijalne i dr.

Starije osobe pamte izlaske u večernjim satima na korzo-gdje se šetalo, upoznavalo, a i zaljubljivalo. Dolazili su momci djevojkama pod prozore, pa se ašikovalo, o čemu svjedoče u narodu ispjevane pjesme. Do nedavno smo na balkonima i prozorima stambenih objekata viđali momke ili djevojke kako “kuže”zanimljive osobe i potencijalne partnere. Međutim, promjenilo se i to! Nema više na balkonima i prozorima momaka i djevojaka, od kada su zagospodarile društvene mreže na internetu! U džepu mobilni, ili u stanu kompjuteri, lap top ili tableti su postali naša svakodnevnica, gdje se upoznajemo, širimo ljubavne poruke, a nerjetko se to završi i svadbenim običajima!

Mijenjaju se vremena, pa i običaji, ali ljubav ostaje kao trajna kategorija! Danas je Valentinovo- dan posvećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci.Prodavnice u našem gradu nude širok izbor poklona pa je svako prema svjim mogućnostima i količini ljubavi prema voljenoj osobi odredio kako će partenru uljepšati ovaj dan!

Vaš komentar na članak: