Brojne bašte ili vrtovi vrijednih domaćina preživljavaju teške ljetne dane. Sušni period nadoknađuju većim angažovanjem, kako bi spasili ljetinu. Tako je i kod domaćinstva Derve i Senada Kočana u obližnjem Barakovcu.

Zasijali su gotovo sve povrtlarske kulture i dobili rekordne prinose.Posebno se ističu veoma dobri prinosi paradajza, o čemu Derva kaže:

“Zadovoljni smo onim što smo dobili u našoj bašti, posebno kako je dobar rod paradajza. Posadili smo 15 raznih vrsta, a danas smo ubrali najteži koji vaga više od jednog kilograma, ili tačnije 1180 grama. To još nismo postigli od kada se bavimo povrtlarstvom.Što je najvažnije radimo za vlastite potrebe i sve što posijemo tretiramo na organski način, bez ikakvih dodataka”.

Dervi i Senadu pomažu kći Ilma i sin Jasmin, koji su inače gimnazijalci, uvijek odlični učenici sa brojnim pohvalama za uspjeh u školi. Ali, tu je i trogodišnji Emin, koji od malih nogu uči kako se radi u vrtu! Do kraja sezone možda bude i novi rekord u veoma dobrom rodu vrta Kočanovih!/Š.G./

Vaš komentar na članak: