Dosta kiše ovih ljetnih dana nije umanjilo rod voća kod Rasima Kozarevića iz Zelenike, pa mu je to omogućilo da ponovo potpali šerpe za proizvodnju pravog bosanskog domaćeg jabukovog pekmeza.

“Radim još po starom oprobanom receptu, koje je tradicija ovog kraja možda i nekoliko vijekova.Kada se jabuke dobro operu ubacim ih u drvenu stupu, tako da prilikom kuhanja kolko god puta dolije se toliiko puta se skine prljava pjena i tako sve dok ne počne silazit pekmez. Zahvaljujući dobrom rodu jabuke očekujem da ću imati bar 300 kg.pravog pekmeza.Pekmez je pripreljmljen bez ikavog konzervansta ili šećera.
Istina, nisu sve jabuke iz mog voćnjaka, kupim ili platim u pekmezu, zavisno od dogovora, uzmem na trećinu”.

Osim pekmeza Rasim će na živiničku pijacu plasirati i druge plodove ovog kraja, kao zdrave šumske plodove- jagodu, gljive, maline, drenine, šipak i sl./Š.G./

Vaš komentar na članak: