TV kuhar Žarko Marić Žare predlaže fina jela

-TV kuhar Žarko Marić Žare predlaže: Brza i fina jela kojima nećete moći odoljeti

Žarko Marić Žare je dobro poznato TV lice koje nas već pet godina sa ekrana inspiriše svojim kulinarskim receptima. Kao dio zabavne redakcije i rubrike “Žarolije” u emisiji”Nova IN” na Novoj TV sa publikom dijeli radost kuhanja i ideje za svaki dan. U razgovoru o svijetu kulinarstva i televizije sa nama je podijelio i nekoliko brzih i finih recepata sa proizvodima koji čine neizostavni dio njegove radne površine.

“Televizija je možda i najljepši izazov u mojoj profesionalnoj karijeri. Iskreno, rad na televiziji bio je moja velika želja, koja mi se ostvarila igrom sudbine i uz malo sreće”, počeo je priču popularni Žare ističući da je svoj karijerni put gradio u raznim kuhinjama i u svakoj naučio nešto novo jer je imao veliku podršku tima i velikih majstora poput  Alena Nikšića, Morena De Bartolija, Samira Arnautovića i drugih.

“Kada ste profesionalni kuhar, onda učenje mora biti vaša svakodnevnica, a puno je tema i tehnika o kojima morate voditi računa: obrada namirnica, skladištenje, HACCP standardi, maksimalna iskorištenost namirnica, priprema, dekoracija i slično”, poručuje.

Neki recepti nastaju i pred ulazak u studio

Proteklih pet godina radi u dinamičnom i pozitivnom okruženju koje mu, kako kaže, daje prostora da bude kreativan i da radi ono najbolje što zna. Publika, u čijim je domovima svakodnevno prisutan putem TV ekrana, s radošću prati jednostavne, ukusne i zdrave recepte, ali i male kulinarske čarolije koje im Žare otkriva.

Na pitanje je li teško osmisliti toliko različitih recepata, s obzirom na tempo snimanja, Marić navodi: “Kuhanje za mene predstavlja radost i veliki izazov. Inspiraciju pronalazim svuda, u razgovoru sa kolegama, na pijaci dok kupujem namirnice ili jednostavno baš pred ulazak u studio osmislim neki novi recept ili odlučim nekom starom receptu dati nove namirnice ili začine i promijeniti mu okus.  Puno je kombinacija u kuhinji koje se uvijek mogu sprovesti u dobro jelo, a ja sam sretan kada vidim da ljudi uživaju u hrani koju sam pripremio”.

Fokus mu je na namirnicama koje svi mogu nabaviti ili ih imaju u kući jer zbog današnjeg brzog životnog tempa i nedostatka vremena publika takve recepte najviše voli i cijeni. Komplimenti, pa i kritike publike daju mu vjetar u leđa da bude inovativniji i kreativniji te da svaki dan otkriva nešto novo.

Kuhanje na seoskom domaćinstvu u prirodi

Žare privatno voli kad mu neko kuha od srca i kada se potrudi. Kaže da bi skoro svaki dan mogao jesti zelenu salatu s jogurt sosom, grah i čimbur. U budućnosti se vidi u malom seoskom domaćinstvu sa domaćim proizvodima, okružen prirodom, životinjama i ljudima koje voli.

“Dopadaju mi se talijanska i azijska kuhinja, ali ipak najviše balkanska jer u njoj imate apsolutno sve. Raznolika je, imate uticaj Mediterana, karakteristike Orijenta, evropskih klasika, istovremeno bogati smo sa divljači, riječnom ribom i voćem i povrćem. Ja volim da eksperimentišem, ali umjereno. Dakle, ne možemo uvoditi neke začine u sarmu, sogan dolmu ili mijenjati procese rada prilikom npr. pravljenja bureka. Naša kuhinja je jedna od najtežih kuhinja, zahtijeva sabur, vrijeme i puno ljubavi. Jufka puca ako ste ljuti”, navodi uz smijeh.

Iz svog opusa “Žarolija” izdvojio nam je tri brza i fina jela kojima je teško odoljeti, a kojima taj posebni šmek daju upravo “Brzo i fino” proizvodiLactalisa BH:

 

Rolovana puretina

500 g purećeg fileta

100 g Dukat maslaca

2 čehna bijelog luka

Parmezan President

Suho meso

So, biber, peršin

Za sos:

200 ml “Brzo i fino” vrhnja za kuhanje

50 ml Dukat maslaca

100 g špinata

So i biber

Priprema:

Pureće meso tanko istući, začiniti i dodati smjesu od suhog mesa, parmezana, peršina i bijelog luka. Meso zarolati, složiti u tepsiju i peći 10 minuta. Na puteru dinstati špinat, dodati vrhnje i začine. Sve preliti preko gotove puretine. Servirati sa prilogom po želji.

Teleći medaljoni u sosu od gljiva

200 g telećeg mesa

100 g šampinjona

20 g maslaca

20 ml ulja

2 čehna bijelog luka

Peršin, so i biber

Senf

100 ml “Brzo i fino” vrhnja za kuhanje

100 g sira

Pecivo

2 jaja

40 ml ulja za prženje

Priprema:

Teletinu isjeći na tanke šnite i oblikovati medaljone, kratko ih prepžiti na puteru i ulju. Meso izvaditi i ostaviti na toplom. Na tavu ubaciti gljive, dodati senf, vrhnje za kuhanje te kratko prokuhati. Napraviti prženice pa na njih staviti meso, a preko preliti sos od vrhnja. Na kraju dodati sir i sve zapeći u rerni.

Kolač sa kiselim vrhnjem i jagodama

Tijesto

120 g Dukat maslaca

70 g šećera

1 kašika vanilin šećera

1 jaje

200 g brašna

1 prašak za pecivo

Prstohvat soli

Nadjev

300 ml “Brzo i fino” kiselog vrhnja

1 vanilin šećer

2 žumanjka

100 g šećer

Priprema:

Tijesto zamutiti i izliti u manju tepsiju. Peći pet minuta na 170 stepeni. Kolač izvadite i na njega složiti jagode. Umutiti kiselo vrhnje sa žumancima i šećerom, preliti preko jagoda i peći još 35 minuta. Kolač ohladiti i onda servirati.

Prijatno!

Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari  u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje  od 1.500 domaćih farmera. Lactalis BH poznat je po svojim brendovima Dukat i Domaće blago, ali i brendovima Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel, koje distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine.Više informacija o svim proizvodima kompanije Lactalis BH možete pronaći na https://lactalisbh.ba/./Minela Pamuk/