7.Novogodišnji planinarski pohod

Danas se održavaju  7. Novogodišnji regionalni susreti planinara sjeveroistočne Bosne, koje organizuje   PD „Drenik“ iz Živinica.  Preko  stotinu planinara  iz 12 društava  okupilo se jutros u 9 sati  pred prostorom bivšeg hotela Konjuh u Živinicama, odakle su se autobusima i automobilima prevezli do početne pješačke staze Odorovići.

   Prije polaska novogodišnje čestitke i božićne blagdane im je  uputio predsjednik živiničkih planinara Sead Muratović:

   „Prijatno smo iznenađeni vlikom odzivom planinara, tako da smo bili primorani naručiti još jedan autobus, što smo sa zadovoljstvom učinili“.

   Pobliže upute učesnicima 7.pohoda planinara dao je vođa planinarenja Nijaz Siočić, koji je rekao da su podijeljeni u dvije grupe i da pješačenje traje oko 3 sata, pa tako saznajemo da će planinari danas od Odorovića pješačenje nastaviti ka Djedovu kalemu, Lađi, Kosovićima, Kožarinu i Njivicama, podnožje Djedinske planine, gdje se nalazi planinarski dom „Drenika“. 

    Osim plnaniara „Drenika“ Živinice, ispratili smo i planinare  „Konjuha“ iz Tuzle,  „Varde“ Banovići,  „Svatovca“ Lukavac , „Majevice“ Srebrenik, te iz Orašja, Brčkog i drugih mjesta, a važno je još istaći i učešće mladih planinara Osnoven škole Đurđevik, što pokazuje da se ovdje poklanja pažnja podmlađivanju članstva.

   Po dolasku na Njivice umorne planinare  dočekaće  osvježenje,  topli napitci koje su pripremili logističari na čelu sa Ramizom Krašićem, a zatim će uslijediti ručak uz tradicionalni planinarski grah. Krašić posjeduje certifikat za pripremanje graha i drugih jela, a veliku struku i iskustvo stekao je kao kuhar na čuvenom brodu Galeb.

   Do kraja dana uslijediće  dodjela diploma i zahvalnica, a  zatim planinarsko druženje učesnika susreta, uz pjesmu i igru. /Š.Gadžo/

Pokret planinara sa parkinga bivšeg hotela Konjuh

Djeca planinari OŠ Đurđevik sa direktorom Husom Redžićem