Donja Višća:Osnovci uče i rade

 Osnovna škola Donja Višća broji 569 učenika, razvrstanih u 25 odjeljenja.Nastava je organizovana u tri školska objekta, tako da osim  zgrade centralne osnovne škole postoje i dvije područne škole – u Gornjoj Višći i Šahićima.

  Direktorica OŠ Donja Višća Edina Aljić hvali učenike i nastavno osoblje, koje postiže podjednake uspjehe u okviru nastave, ali i slobodnih  aktivnosti:

  «U odnosu na prethodnu školsku godinu očekujemo da ćemo ovoga puta postići bolje rezultate.To se već potvrđuje na školskim takmičenjima iz raznih nastavnih predmeta, gdje su naši učenici među najboljima na području općine Živinice.Tako smo na takmičenju iz engleskog jezika imali dva učenika koji su se plasirali na Kantonalno takmičenje, dok smo iz matematike u konkurenciji osmih razreda podijelili prvo mjesto sa još dvije osnovne škole, dok je u konkurenciji petih razreda naš učenik se takođe plasirao na Kantonalno takmičenje.

   U aprilu ćemo biti domaćini opštinskom takmičenju iz hemije, a tokom narednog mejseca predstoje još mnoga takmičenja i , kako sam već rekla, nadamo se visokom plasmanu naših učenika».

   Ekipa matematičara koja je osvojila prvo mjesto na općinskom takmičenju nastupila je u ovom sastavu:Edina Kahrimanović, Aida Brčaninović i Selma Mešić, a nastavnik matematike koji ih je pripremao za takmičenje bio je Rudi Lenert.

  «Konkurencija je bila veoma jaka, to smo zanali i zato smo se pripremali, mnogo smo radili, djeca su se trudila i rezultat nije izostao, tako da smo sa još dvije škole podijelili prvo mjesto i ovo je do sada naš najveći uspjeh iz matematike.

  Edina nam je rekla da se još dvoumi gdje će poslije VIII razreda, a izbor će pasti između gimnazije ili medicinske škole.Za Aidu i Selmu dileme nema, upisaće medicinsku školu, odnosno gimnaziju.Selma je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što su postigle uspjeh iz matematike:

  «Mnogo smo radile, a sada smo potvrdile da smo stvarno  među najboljim matematičarima naše općine.Želim i dalje napredovati iz matematike pa sam riješila upisasti Gimnaziju u Živinicama».

  Ovdje još ističu da mnogo očekuju od Muhameda Čerkezovića kada se bude takmičio iz matematike u konkurenciji petih razreda, jer je sigurno da će on biti među najboljim u Kantonu.

  Direktorica Edina Aljić nam još kaže da su učenici uključeni u mnoge sekcije, da su pokrenuli aktivnosti na pomoći svojim drugovima iz kategorije socijalno ugroženih, prikupljanju sekundarnih sirovina za reciklažu i niz drugih aktivnosti.

  «Sada vodimo aktivnosti na postavljanju ulične rasvjete i to je pokrenulo naše Vijeće roditelja škole.Želimo da se osvijetli ulica i dvorište škole, koji su sada u mraku.U saradnji sa ekolozima obnovićemo park, školski cvjetnjak, tako da će to biti prava mala botanička bašta, gdje će  se s učenicima organizovati praktična nastva», kaže ambiciozna direktorica Edina Aljić./Š.Gadžo/

Šampionke iz matematike sa svojom direktoricom Edinom i nastavnikom Rudijem

Direktorica škole Edina Aljić