Feljton: Znamenite bosanske žene (7) heroina Fadila Odžaković Žuta

Piše: dr. sc. Suadin Strašević

Feljton: Znamenite bosanske žene (7) -HEROINA FADILA ODŽAKOVIĆ ŽUTA

Mi koji smo preživjeli granate rata (recke na srcu ostavljamo po strani), pamtimo Fadilu Odžaković Žutu. Heroinu. Fadila Odžaković Žuta rođena je 14. marta 1958. godine u Goraždu. Početkom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, priključila se kao medicinarka i borkinja pofalićko-velešićkoj brigadi Armije RBiH, koja će kasnije, udruživanjem sa drugim jedinicima, prerasti u 1. Motorizovanu brigadu, odnosno 1. Slavnu, 111. Vitešku brigadu.

Godine 1992., 18. septembra, na brdu Žuč iznad Sarajeva odvijala se teška i sudbonosna bitka. Agresor je ispred sebe, kao živi štit, držao zarobljene civile; iz tog pravca odjekivali su pucnji neprijatelja i krici logoraša… Redovi branitelja su se uskomešali, tada je istupila Fadila i stala pred vojsku:
„Šta je, gdje će te?.
Naprijed za mnom!
Dušman će nam poklati djecu kad prođe.
Zar da ko miševi pustimo da prodru u Sarajevo.
Neka prođu kad nas ne bude“!(Njene riječi odjeknule su bosanskim brdima; gorostasnim planinama; nošene su vjetrom pitomimdolinama; zaplovile su plahovitim bosanskim rijekama…, ŽUTA JE UŠLA U NAŠA SRCA…).Ubrzo nakon toga, Fadila je spasila ranjenog vojnika ARBiH Pericu Simonovića. A potom je Fadila u jurišu,krenula prema neprijatelju. Fadila je vodila izravnu borbu protiv pet neprijateljskih agresorskih vojnika.Ubrzo iz tog pravca čula se snažna eksplozija. Fadila je teško ranjena; njeni suborci uspjeli su da je evakuiraju prema sanitetu. Dok je bila na nosilima, govorila je jednom od ratnih komandanata odbrane na Žuči, Salki Hajdareviću, da ne daju Orlić i Sarajevo.

Dva dana poslije teškog ranjavana preselila je na ahiret Heroina Fadila Odžaković Žuta.Brdo Žuč sa nadmorskom visinom od 850 metara je strateška tačka odbrane Sarajeva. Na tom brdu, u odbrani slobode, 255 branitelja dalo je svoje živote. Na ovom brdu 17. juna 1993. godine, poginuo je i komandant Druge Viteške motorizovane brigade Armije RBiH Safet Zajko (heroj oslobodilačkog rata), a 27 . jula 1993. godine poginuo je i Enver Šehović, komandant Prve slavne (kasnije Viteške) motorizovane brigade Armije RBiH.

Fadila Odžaković Žuta, posthumno, 1993. godine odlikovana je značkom „Zlatni ljiljan“, a 1994. godine „Ordenom zlatnog grba sa mačevima“. U odbrani Domovine, u direktnom borbenom rasporedu, u jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine, borilo se gotovo šest hiljada žena. Mnoge su pale u borbi, ranjene. Trinaest pripadnica ARBiH odlikovane su najvišim ratnim priznanjima. Primjer herojstva bosanskih žena je epskih razmjera.

BILJEŠKE:(Radio Sarajevo, Wikipedija i Oslobođenje)/dr. sc. Suadin Strašević/