Gimnazija:Civitas – za čistu Oskovu

Članovi sekcije "Civitas" JU "Gimnazija Živinice" u završnoj su fazi priprema za općinsko takmičenje u "Projektu Građanin" za osnovne i srednje škole.Takmičenje će se održati 6. aprila (petak) u MSŠ Živinice sa početkom u 9 satii.

  Članovi sekcije "Civitas" JU "Gimnazija Živinice", svake godine izaberu jedan od problema iz domena javne politike, te pokušavaju doprinijeti ublažavanju istog kroz implementaciju predloženih javnih mjera. Odabrali su temu "Rijeka Oskova ogledalo Živinica".

  Članovi sekcije temeljito su obradili ovu temu i sproveli nekoliko akcija u ublažavanju ovog problema, kao i izučavali postojeće alternativne mjere javne politike. Članovi sekcije Cvitas su uložili veliki trud u izradi portfolija i prikupljanju dokumentacije.Prema riječima prof. Jasminke Lačić on je veoma zadovoljan urađenim. Članovi sekcije i prof. Jasminka Lačić nadaju se plasmanu na kantonalno takmičenje. Ono što je postalo gotovo dio tradicije "Projekta Građanin" u JU"Gimnazija Živinice", jeste dobar plasman na kantonalnim takmičenjima.

  Naša istraživanja su pokazala, da se nijedno tijelo u Bosni i Hercegovini ne bavi uzrocima zagađenosti vode, nego da su mjere koje se poduzimaju prevashodno reaktivne i da se kao takve bave samo posljedicama zagađenosti i da nemaju konkretne smjernice ka smanjivanju siromaštva. To znači da se u takvim okolnostima teško mogu stvoriti uslovi za rješavanje problema zagađivanja, ali to nije spriječilo mlade gimnazijalce Živinica da pokušaju dati svoj doprinos u rješavanju, ili bolje rečeno u ublažavanju ovog problema na području naše općine./Amer Bašić, III-g/

Gimnazijalke-preko Oskove do kantonalnog takmičenja