JU Gimnazija: Obilježili pola stoljeća mature

Maj je mjesec kada ispraćamo maturante, ali i mjesec okupljanja bivših srednjoškolaca, koji raznim godišnjicama obilježavaju i slave svoju maturu. Tako su danas bivši gimnazijalci obilježili pola stoljeća od završetka srednješkolskog obrazovanja u Živinicama.

Tada daleke 1969.godine uspješno su završili četvrte razrede i krenuli na studije, te su mnogi postali pravnici, profesori, inženjeri…

Današnje okupljanje počelo je prozivkom u učionici nove JU Gimnazije, kada je dnevnik tih dalekih godina donio sadašnji direktor Gimnazije Sanel Mumić. Posla prozivke prihvatio se njihov biši profesor tjelesnog odgoja-biologije Ismet Zupčević. Zamolio je svoje bivše učenike da ustanu i odaju počast umrlim kolegama i profesorima. Uputili su se da posjete i mezar svog razrednog starješine Muhameda Delića, gdje su položili cvijeće.

Po povratku sa Gradskog groblja nastavljen je čas prozivke, pa je prof.Ismet Zupčević pohvali svoje bivše učenike za taj gest:

“Prije 52 godine sam bio u Živinicama i u odnosu na ondašnju varošicu ovo je sada pravi grad.Ova grupa divnih ljudi mene je zadivila današnjim okupljanjem i odlukom da posjete mezar svog razrednog starješine, čime su pokazali svoju plemenitost i vrhunski gest prema Muhamedu Deliću.To nam pokazuje kako ljudske vrijednosti, uprkos dugom nizu godina, ne blijede”.

Zatim je počela prozivka, a prvi na spisku Grgić Mihajlo, ali nije došao jer je zauzet obavezama na otoku Korčuli gdje živi.Potom još par odsutnih, a zatim ustaje Emin Halilčević-advokat sa mnogo životnog i radnog iskustva. Bio je dva mandata predsjednik opštine Banovići, zatim sudija kantonalnog suda, o čemu kaže:

“Sada obavljam advokatske poslove i to najviše volim od svih dosadašnjih obaveza.Ipak, bolje je ljude braniti nego im suditi”!

Prozivka dolazi do Fatime Memić, a ona umjesto priče pročita svoju pjesmu posvećenu sinu Afanu, pa tako saznajemo da među generacijom zlatnih maturanata ima i pjesnika.

Vera Sekulić je radosna zbog današnjeg okupljanja povodom pola stoljeća mature:

“Radila sam razne poslove, a po završetku studija jedno vrijeme u HAK-u.Međutim, nesretni rat nas je privremeno raselio pa sam jedno vrijeme boravila u Australiji, potom Americi i čim sam ostvarila pravo na penziju odmah sam se vratila u Tuzlu.Ipak je najbolje na svom ognjištu, a tu imam puno drugova s kojima provodim ove mirovinske dane”.

Glavni organizator okupljanja bio je Marko Andrić, koji je oduševljen odzivom svojih nekadašnjih drugova:

“Nastojali smo okupiti što više kolega koji su rasuti po cijelom svijetu. Trud ipak nije bio uzaludan i evo danas od 13 sati smo zajedno.Nakon boravka u Gimnaziji nastavli smo druženje u Presidentu. Sa zadovoljstvom ističem da nam je u prostorijama Gimnazije čast posjete iskazao gradonačelnik Samir Kamenjaković, a pridružio nam se i u Presidentu, gdje nas je upoznao s razvojnim projektima grada i cijele općine.Našem profesoru Zupčeviću smo uručili skroman poklon koji će ga podsjećati na našu generaciju.I ja sam jedno vrijeme boravio u Njemačkoj i po sticanju penzije vratio sam se svojoj kući, gdje se osjećam najbolje, jer tu imam rodbinu i prijatelje.Dogovorili smo da se okupljamo svake godine, jer više nismo u tim godinama kada možemo praviti veće pauze”.

Pored pomenutih, na prozivci maturanata danas su se još odazvali Šefik Čičkušić, Muzafer Selić, Šemso Maslić, Enver Paočić, Ružica Marjanović, Salih Bajrić, Enes Fatušić, Suada Tuzlić-Bešlić, Vesna Pirić, Katarina Varga Nikola Tomić i Raif Bešlić.

Edina Šehović-kći razrednika Muhameda Delića zahvalila se bivšim učenicima njenog tate što su se sjetili i posjetili njegov mezar u Gradskom parku:

“Tim gestom oživjela su moja sjećanja i uspomene na tatu, koji je često kod kuće spominjao ovu uspješnu generaciju.Iako je obavljao i mnoge druge funkcije nikada nije zaboravio ovu generaciju i zato vam se mnogo zahvaljujem”.

Iskrene čestike , pozdrave i dobro zdravlje prisutnima su poželjeli gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković i diretktor Gimanzije Sanel Mumić./Š.G./