Jubilej 65 godina pruge Brčko-Banovići

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine pozivaju sve medije, građane i prijatelje željeznica da nam se pridruže na svečanosti povodom oblilježavanja 65 godina od izgradnje pruge Brčko-Banovići, koja će se održati u nedjelju 13.11.2011. godine.

  Tim povodom, u zgradi Željezničke stanice Banovići, u organizaciji ŽFBiH održat će se svečana akademija sa početkom u 9,30 sati, na kojoj će prisustvovati ugledni zvaničnici i eminentni stručnjaci. Nakon toga, Željeznice FBiH organizovat će pokretanje svečanog voza iz Željezničke stanice Banovići–Oskova (11,00), koji će se zaustavljati na usputnim stanicama Živinice (11,30), Tuzla (12,20), Srebrenik (13,00) i Brčko.

  Na svim usputnim stanicama organizirat će se prigodan kulturno-umjetnički program, a centralna svečanost održat će se na Željezničkoj stanici u Brčkom u 14,15, po dolasku svečanog voza.

 Tim povodom svim građanima BiH i prijateljima željeznica obratit će se Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, članovi Uprave ŽFBiH, predstavnici državnog i federalnog parlamenta, kantonalne skupštine, kantonalni i općinski zvaničnici, te predstavnici Udruženja građana „Josip Broz Tito“, SUBNOAR-a, te bivši graditelji pruge, brigadiri.

  Još jednom ŽFBiH pozivaju sve medije i građane da nam se pridruže u proslavljanju ovog velikog i značajnog jubileja./Uprava ŽFBiH/

  O pruzi Brčko-Banovići

 Sama izgradnja pruge Brčko – Banovići u dužini od 92 kilometra počela je 01. maja 1946. godine. Već 24. aprila stižu prve od ukupno 51 radne brigade, koliko je za ovaj poduhvat bilo planirano.

  Ubrzo se ispostavilo da nije postojala mogućnost da se obezbijedi dovoljno alata, materijala i bilo kakve mehanizacije. Ipak, izgradnja pruge započeta je prema planu, a, i pored brojnih teškoća, završena u rekordnom roku, odnosno i prije njega, do 07. novembra 1946. godine.

  U izgradnji pruge tokom ove prve velike radne akcije u posljeratnoj Jugoslaviji učešće je uzelo 62.268 omladinki i omladinaca iz svih krajeva naše domovine i oko 2.000 iz inostranstva. U toku izgradnje iskopano je oko 1.361.680 m³ zemlje i 134.460 m³ kamena, izgradjena su 2 tunela u dužini od 667 m i 22 mosta ukupne dužine 455 m.