KO SDP BiH TK:Saopštenje za javnost

KO SDP BiH Tuzla: Skupštinska većina (SDA-DF) urušava status UKC Tuzla s namjerom da otpočne njegovu tajkunsku privatizaciju.

  • 5.2023. Skupštinska većina (SDA-DF) stavlja van snage Odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC Tuzla od strane Skupštine TK!

Jednostrano, sami sebe isključuju kao suosnivače.

  • Od UKC univerzitetsko kliničke bolnice, kao najvišeg oblika zdravstvene ustanove u BiH, prave KANTONALNU bolnicu.
  • Ukidanjem statusa univerzitetsko kliničke bolnice UKC-u Tuzla smanjuje se obim pružanja zdravstvenih usluga pacijentima (tercijarni nivo), a isti ne može biti naučno-nastavna baza Medicinskom fakultetu UNTZ.
  • Potom, na sjednici Skupštine TK, 06.7.2023. godine, kao u nekoj tragikomičnoj seriji donosioci Odluke od 31.5.2023. se ponašaju kao da ista i ne postoji, i o istoj čak ne žele ni diskutovati.

➡️ stavljanjem van snage Odluke iz 2013. godine o preuzimanju osnivačkih prava svjesno ste ugrozili:  

  • Povlačenje preko 20 miliona KM sredstava pomoći sa nivoa FBiH, a na osnovu Zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova i to u vrijeme kada je dug UKC Tuzla skoro 100 miliona KM.
  • Politika SDA-DF jasno vodi ka ukidanju pružanja usluga tercijarne zdravstvene zaštite pacijentima.
  • Na kraju, svjesni ste vi svog protuzakonitog i protuustavnog djelovanja, jer niti Premijer Vlade TK, niti ministrica zdravstva u Vladi TK, niti bilo ko od Vas pojedinačno, nije imao hrabrosti braniti Odluku koju ste donijeli.
  • Pozadina svega je još opasnija kada iz obraćanja Direktora UKC Tuzla čujete stavove da dobavljači kojima se duguje preko 10 miliona mogu tražiti suosnivačka prava nad UKC Tuzla?!

Da li je to početak privatizacije najznačajnije kliničke ustanove na Tuzlanskom kantonu, i da li svjesno zbog toga stvarate dug prema dobavljačima?

Zbog interesa ljudi bliskih SDA-DF za izgradnju i privatizaciju parkinga prodajete i interese svih građana TK.

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla će iskoristiti sve Zakonom predviđene mogućnosti i zastititi interes UKC Tuzla, njegovih uposlenika i pacijenata.

Političko djelovanje ćemo u potpunosti usmjeriti ka vraćanju suosnivačih prava Skupštini Tuzlanskog kantona nad UKC Tuzla koji ste ukinuli Odlukom od 31.5.2023. godine.

UKC Tuzla zaslužuje ostati u statusu univerzitetsko kliničke bolnice i zbog prilike za dalji razvoj i unapređenje pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite pacijentima.

Vaša namjera da od strane SDA tajkuna privatizujete UKC Tuzla neće proći!/Služba za informisanje KO SDP BiH Tuzla/