Nizom manifestacija obilježen Dan nezavisnosti BiH

Nizom manifestacija u Živinicama se obilježava 1.mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.Nakon što su u školama održane svečane priredbe, centralni događaj uprilličen je u organizacijio Gradskog vijeća.Okupljanje građana i raznih udruženja obavljeno je pred zgradom Druge osnovne škole, odakle je povorka krenula ka novom spomen obiljležju šehidima i palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata u Gradskom parku.

Kraj spomen obilježja i biste heroja Nesiba Malkića položeno je cvijeće, a takođe cvjeće je položeno i kraj spomen obilježja poginulim borcima Drugog svjetskog rata na Karauli.

Nakon polaganja cvjeća kraj spomen obilježja u Gradskom parku kolona se kretala ka Bosanskom kultrunom centru, gdje je održana centralna svečanost.Svečanost je počela intoniranjem državne himne BiH u izvođenju učenika Osnovne muzičke škole.

Prigodan referat o značaju ovog istorijskog datuma podnio je predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić, koji je podsjetio prisutne na dan kada su se građani BiH odlučili na referendumu za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu:

“To je za narode BiH veliki dan i s ponosom obilježavamo 31 godinu nezavisnosti BiH, dana kada su građani BiH izašli 29.fenbruara i 1.marta 1992.godine na referendum i izglasali nezavisnosti!Dan nezavisnosti za jednu državu znači da je tog dana narod neposrednim glasanjem izrazio svoju političku volju da njegova država ubuduće bude nezavisna država, tj. da preuzme, između ostalog, odgovornost pred međunarodnom zajednicom za vođenje vanjske politike zemlje, da će poštovati ljudska prava i slobode, voditi miroljubivu politiku prema susjedima i da se neće služiti silom u međunarodnim odnosima. BiH je zemlja sa 1000-godišnjim postojanjem i jedna je od najstarijih u Evropi”.

Velikom broju prisutnih u velikoj sali BKC obratili su se još sekretar gradske administracije Suvad Butković i Muamer Zukić, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji su istakli značaj 1.marta, te čestitali Dan nezavisnosti građanima Bosne i Hercegovine.

U kulturno zabavnom dijelu programa nastupio je bend Marinka Rabića i solistkinja Marcela Tadić, potom su recital i prigodne pjesme izvodili polaznici JU Dječijeg obdaništa, učenici Druge osnovne škole, a po prvi puta nastupio je novoosnovani tamburaški orkestar i Vokalna grupa Libero, s dirigentom Dinom Muminovićem.Na kraju, KUD Živinice izveo je nekoliko igara naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.